Oprava silnice zkomplikuje od pondělí dopravu v České Lípě

Archiv
Verze pro tisk |

Silnice je součástí průtahu od Nového Boru na Mělník, po němž denně projede kolem 16.000 automobilů. I v běžném provozu se na silnici vytvářejí kolony, a stavební práce tak průjezd ještě zkomplikují. Kvůli opravám se změní i trasy linek a zastávky městské dopravy. ČTK o tom dnes informoval Pavel Slavík z odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.


Práce na silnici jsou rozděleny do 11 úseků a doprava bude vždy svedena na polovinu vozovky a řízena semafory. Oprava zhruba kilometrového úseku potrvá až do poloviny května. "Rekonstrukce silnice bude stát přes 22 milionů korun," řekl dnes ČTK Josef Vrba z libereckého Ředitelství silnic a dálnic. Opravy v České Lípě přitom nejsou jediným omezením, které na motoristy na I/9 čeká. Už od ledna se kvůli výstavbě mimoúrovňové křižovatky jezdí v nedaleké Sosnové po provizorní objížďce.


Silnice od Nového Boru na Českou Lípu je už dlouho ve velmi špatném stavu. Dvoupruhová komunikace je úzká, nemá zpevněné krajnice, je nepřehledná a nebezpečná. Hlavně kolem obce Pihel se často stávají smrtelné nehody, místní proto komunikaci přezdívají "silnice smrti". Dopravní situace se navíc stále zhoršuje kvůli zvyšujícímu se provozu k průmyslovým podnikům v České Lípě a Novém Boru a také k německé hranici.


Problémy na I/9 má vyřešit obchvat, který odvede dopravu mimo zástavbu v Novém Boru a České Lípě. Nová silnice má po dokončení výrazně odlehčit hlavně spojnici mezi oběma městy. "Deset kilometrů dlouhý obchvat by měl být dokončen kolem roku 2016, jeho výstavba přijde na pět miliard korun," řekl již dříve ČTK ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic ČR Josef Jeníček.


Výstavba obchvatu je rozdělena do čtyř etap. Práce začaly v Okrouhlé rekonstrukcí tamní mimoúrovňové křižovatky. "Další etapou je právě mimoúrovňová křižovatka v Sosnové, která začala v loňském roce. Ta by měla dopravu směrem na Českou Lípu rozdělit na tranzitní, kterou odvede mimo město, a na běžnou dopravu v původní trase," vysvětlil Jeníček. Křižovatka má být letos hotova, její výstavba přijde na tři čtvrtě miliardy korun.


 

Nahoru