Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Optimalizace MHD po českolipsku - ruší se linky

Archiv

"Dle společnosti je toto opatření činěno vzhledem k ekonomickým důvodům, město s tímto postupem nemůže souhlasit," uvedla v tiskové zprávě mluvčí města Kateřina Amrichová.


„Město Česká Lípa dotuje městskou hromadnou dopravu každoročně ze svého rozpočtu,“ vysvětluje místostarosta města Česká Lípa Jan Stejskal, který má rezort dopravy ve své kompetenci.


Pro letošní rok částka činila cca 20 mil. Kč, zastupitelé navíc schválili finanční prostředky na nákup nového autobusu, a to dalších 6 mil. Kč.


„Společnost Vett, a.s., si v roce 2005 zažádala odbor dopravy jako státní správu o přidělení licencí na tyto dvě linky bez nároku na jakékoli přispívání města, jednalo se o jejich rozhodnutí, a vzhledem k těmto podmínkám úřad společnosti vyhověl,“ doplňuje Jan Stejskal.


Licence mají platnost do 31.5.2009 a nejsou součástí smlouvy o závazku veřejné služby k zajištění dopravní obslužnosti města Česká Lípa, která byla uzavřena mezi městem Česká Lípa a společností Vett, a.s., v roce 2002.


„Po určité době však společnost chtěla za tyto dvě linky finanční vyrovnání. Z předloženého dokumentu k případu ze strany společnosti Vett, a.s., vyplývá, že provozní nálady společnosti jsou příliš vysoké a ukazují na neekonomičnost provozu. Nelze však takovýmto stylem hospodařit, město jako řádný hospodář je povinno zajistit náležitou správu veřejných financí, navíc se domníváme, že finanční částka, kterou město společnost provozující městskou hromadnou dopravu dotuje, je absolutně dostačující. Jsme proto velice zklamáni z tohoto postupu společnosti,“ dodává Jan Stejskal.


Společnosti Vett, a.s., rovněž plyne veškerý příjem z jízdného. K tomuto je zde navíc sporná ta skutečnost, že společnost Vett, a.s., zaslala tuto informaci na vědomí pouze městu, dopravní úřad, který je jako státní správa kompetentní také k případnému odejmutí přidělené licence na autobusové linky, žádnou žádost neobdržel.


Město Česká Lípa v současné době již připravuje aktuální optimalizaci městské hromadné dopravy. Nová verze by měla být dokončena během ledna následujícího roku.


„Věříme, že také společně s provozovatelem hromadné dopravy u nás ve městě nalezneme na základě tohoto nového dokumentu společnou cestu, jak co nejlépe zlepšit místní hromadnou dopravu. Cílem města Česká Lípa je co nejvíce tuto službu zefektivnit a zároveň zajistit, aby svěřené finanční prostředky ze strany města byly co nejlépe využity,“ dokončuje Jan Stejskal.


Na základě nově zpracované optimalizace tak budou probíhat další společná jednání.