Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Počet trestných činů stoupl, objasněnost klesla

Archiv

Předloni měli úspěšnost o téměř dvě procenta vyšší. V kraji se loni více kradlo a loupilo, ubylo naopak vražd. Kriminalisté zaznamenali rovněž méně násilných zločinů. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra.


"Kriminalita roste v celém Česku. V Libereckém kraji se policistům daří objasňovat více než polovinu trestných činů a produktivitou práce se řadí k nejúspěšnějším v republice," uvedla mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová. Nejlepších výsledků dosáhli policisté na Českolipsku. Odhalili tam téměř šest pachatelů z deseti. Jen o málo horší výsledky měli jejich liberečtí kolegové. Na Semilsku a Jablonecku policisté neobjasnili ani polovinu ze všech trestných činů.


"V Libereckém kraji jsme se v roce 2006 zabývali deseti vraždami, pokusy o vraždy nebo přípravami vražd. Loni jsme jich měli sedm. V roce 2006 kriminalisté dopadli osm pachatelů, loni šest," uvedla Hrubešová. Z loňského roku zůstává neobjasněná loupežná vražda čerpadláře v Liberci.


Zločinci spáchali loni 183 loupeží a policisté jich objasnili 103. Předloni si lupiči připsali na konto 153 loupeží a kriminalisté byli úspěšní ve 101 případech. V roce 2007 se jim dařilo odhalovat lupiče mnohem méně než o rok dříve - objasněnost klesla z 66 na 56 procent.


Liberečtí, jablonečtí a semilští kriminalisté například loni v srpnu odhalili lupiče, který v severních Čechách přepadl sedm pošt a jednu čerpací stanici. K zločinům ho dovedly velké dluhy.


Pachatelé loni odcizili 1534 aut - o 225 více než předloni. Policisté úspěšně vyšetřili přes 14 procent případů. Předloni asi o půl procenta méně. Policistům v kraji dělají velké starosti také tisíce krádeží v autech, bytech, chatách, rodinných domech a v obchodech. Mezi pachatele patří často recidivisté, narkomani nebo nezaměstnaní. "Odcizené věci zloději většinou obratem prodají a lidem se vrátí jen málokdy," podotkla mluvčí.


Ke zvýšení kriminality přispěl i přísnější trestní zákon. V polovině předloňského roku se zařadilo mezi trestné činy řízení vozidla bez oprávnění a také řízení s více než jedním promile alkoholu v těle.