Policejní akce na Liberecku odhalila od pátku 64 provinilců

Archiv
Verze pro tisk |

Při první akci v noci z pátku na sobotu zkontrolovali policisté na Liberecku 223 vozidel, dnes dopoledne jich hlídky zastavily dalších 172. Celkem policisté zkontrolovali 395 řidičů a zhruba každá šestý měl nějaký prohřešek. ČTK to dnes řekla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.


"Nejčastěji dostávali řidiči pokuty za špatný technický stav auta a nepoužívání bezpečnostních pásů," řekla Suchánková. Při víkendové kontrole navíc řidiči ve dvou případech převáželi děti bez zádržných systémů. Policisté dohromady vyměřili pokuty za více než 21.000 korun, některá provinění budou mít ale soudní dohru. Kontrolám přitom dnes neušli ani chodci. "Tři chodce pokutovali policisté v Liberci v Dobiášově ulici a dalšího v Hodkovické, protože přecházeli mimo přechod pro chodce," vysvětlila Suchánková. Dohromady zaplatili na pokutách 800 korun.


V rukou policistů skončili o víkendu také dva muži, kteří nerespektovali vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. Až do listopadu nesměl sednout za volant sedmatřicetiletý muž zadržený v Liberci, jednadvacetiletému muži kontrolovanému v Nové Vsi by zákaz skončil v dubnu. Nyní jim za maření výkonu úředního rozhodnutí hrozí až tři roky vězení.


Policejní hlídky odhalily také tři řidiče s alkoholem v krvi, dva v pátek a dalšího dnes dopoledne. Jeden z řidičů nadýchal 0,42 promile, druhému, kterého policisté kontrolovali v Hrádku nad Nisou, naměřili 2,60 promile alkoholu. "Tento pětadvacetiletý řidič již ve zkráceném trestním řízení čelí podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky," řekla Suchánková. Muži tak hrozí až rok vězení. Dalšího - 51letého muže - odhalila hlídka dnes, nadýchal 0,52 promile.


Prioritou policistů v letošním roce je podle Suchánkové eliminovat počet řidičů, kteří sedají za volant s alkoholem v krvi. Připraveny jsou proto desítky dalších podobných akcí. Nehoda, která se stala v neděli v Liberci, ale ukazuje, že nebezpečím může být i opilý chodec. V neděli večer srazil řidič na křižovatce v centru liberce čtyřiačtyřicetiletou ženu a ujel. Žena byla podle policistů zřejmě opilá a odmítla uvést podrobnosti nehody i dechovou zkoušku. Z nemocnice, kam byla dopravena k ošetření, utekla. "Policisté nyní zjišťují, jak k nehodě došlo, a kdo byl jejím dalším účastníkem," dodala Suchánková.


 

Nahoru