Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Připravuje se třetí Loretánská noc v Rumburku

Archiv

Netradiční večerní zpřístupnění barokní Lorety v Rumburku pro rodiče a děti se připravuje na pátek 22. 5. 2009. Třetí Loretánská noc přinese mezi 20.00 a 23.00 hod. koncert harmonikářky Jany Vébrové, výtvarné dílny, čtení regionálních pověstí, přednášku Loretánské podzemí II a opožděnou vernisáž výstavy Zmizelé Sudety. Premiérově bude zařazena divadelní pohádka a promítání dobových fotografií Rumburku a okolí. Akci pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk ve spolupráci se Základní uměleckou školou Rumburk v rámci Festivalu muzejních nocí 2009. Vstupné je 15 Kč.
Pátý ročník Festivalu muzejních nocí vyhlásila Asociace muzeí a galerií ČR ve dnech 15. 5. - 20. 6. 2009. „Akce tohoto typu jsou již řadu let obvyklé ve velkých evropských městech a jsou založeny na jednoduchém principu, kdy muzea a galerie v daném městě zůstanou otevřeny do pozdních nočních hodin a nabídnou svým nočním návštěvníkům něco, co není v jejich denním programu běžné,“ uvedla Anna Komárková, výkonná ředitelka AMG. V roce 2008 navštívilo rumburskou Loretánskou noc na čtyři sta dětských i dospělých návštěvníků. Loretánskou noc 2009 podpořilo Město Rumburk, Sparkasse Oberlausitz-Niederschlesien, JVB ENGINEERING a Plaston Česká republika.


Podrobnosti o rumburské Loretě:
Rumburská loreta je přesnou kopií italského originálu a nejsevernější loretou v České republice. Architektonicky cenná Santa Casa (tj. Svatá chýše) je kopií domku P. Marie v Nazaretu, v němž byl vychován Ježíš. V Rumburku ji podle projektu Johanna Lucase Hildebrandta založil majitel panství kníže Antonín Florián z Liechtensteinu. K vysvěcení objektu došlo 15. 9. 1707. Loretánský komplex tvoří kromě loretánské kaple ambity, klášterní kostel sv. Vavřince a bývalý kapucínský klášter.
Rumburská loreta byla významným mariánským poutním místem pro oblast severních Čech a Lužice. Od roku 1950, po zrušení rumburského kapucínského konventu, byla pro běžné návštěvníky přístupná jen příležitostně a trpěla dlouhodobou neúdržbou. Roku 1964 byla Loreta vyhlášena za nemovitou kulturní památku. Od roku 2007 jsou památkově chráněny rovněž čtyři kaple v ambitech. Loretánský komplex je opětovně od roku 1995 vyhledávaným cílem návštěvníků z ČR a SRN. Od roku 1996 je obnovován, od roku 1998 z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR. V roce 2007 si Loreta Rumburk připomenula 300 let od dostavby a vysvěcení.
Kulturní památka je přístupná celoročně od úterý do soboty, v dubnu až říjnu mezi 10.00 až 17.00 hod., od listopadu do března mezi 9.00 až 16.00 hod. Po celý rok se v přilehlých ambitech nebo kostele sv. Vavřince konají příležitostné mše svaté, výstavy, koncerty a doprovodné kulturní akce. K dispozici jsou tři stálé expozice „Historie Lorety v Rumburku (1707-2007)“, „Loretánské podzemí v Rumburku“, „Kapucínský konvent v Rumburku (1683-1950)“.