Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Reakce zastupitele Ladislava Záruby na některé připomínky našich čtenářů

Archiv

Karlovi:


(Karel: Z uvedeného článku je zřejmé, že Českou Lípu ve skutečnosti nevede starostka Moudrá a místostarosta Stejskal, ti jsou jen takové loutky. Se vším se asi musí poradit s hejtmanem Skokanem, a když ten to schválí, pak to mohou dělat.)


Hana Moudrá a Jan Stejskal nejsou loutky pana hejtmana. Na jednáních vystupovali aktivně, ovšem dohoda v ODS byla taková, že hlavní vyjednavač bude Petr Skokan. Pan hejtman má prostě nejvíce zkušeností, vystupuje velmi klidně a dokáže zvládnout i vypjatou situaci. Na schůzích MZ vede Hana Moudrá jednání s přehledem, to jsem viděl.


Romaně:


(Romana: Vážený pane doktore, před volbami jste ve svých volebních novinách nenechali na radnici nit suchou. Po volbách jste díky té výše "vysvětlené" šarádě hupsli ODS do náruče - kdo by to čekal? Věřte, že budu velmi pečlivě sledovat, jak se SOS za 4 roky podaří zlepšit práci radnice, zprůhlednit financování a vůbec zdokonalit všechno to, co se vám před komunálkama hodilo do volebního krámu. A taky věřte, že s ODS v zádech a její laskavou podporou se asi nějakých velkých změn nedočkám...)


Víte, nám nešlo tolik o odstranění lidí z radnice jako o změnu pracovního stylu… a neskočili jsme ODS do náruče, nebyla to „vysvětlená šaráda“, jak zmiňujete. Bylo to docela nekopromisní jednání na hraně našich možností vyplývající z dosažených mandátů. Asi sama ODS si uvědomila, že nějaká změna je nutná… a tak nám dává příležitost, abychom si to odpracovali … říkám s trochou ironie. A tak se historicky znemožnili … citát Miloše Zemana. To, že jsme v pevnosti ODS v České Lípě, při necelých 29%voličů, dosáhli 7% volebního výsledku, přece jenom nutilo k zamyšlení. Další Vaše myšlenky jsou zcela správné a čtěte prosím další řádky.


Yesirovi:


(Yesir: 1) Jaké normy by Jiráskové divadlo nesplňovalo po rekonstrukci ? 2) Vrácení dotace provází penále vyšší než je dotace. Jakými konkrétními argumenty, Vám toto tvrzení bylo doloženo. Nedokončení již rozjetého projektu ? 3) Co znamená "Smlouvy jsou zřejmě platné" a "právní důsledky zrušení smluv neodhadnutelné" ? Chápu, že nejste specialista na tyto otázky, ale jistě by Vám partner v jednání (ODS) byl schopen tyto info dodat min. ze zdrojů MěÚ, tam budou jistě veřejně dostupné i Vám (na to máme zákon). Pokud neznáte ještě dnes uspokojivě odpovědi na tyto tři otázky nabízí se mi dvě varianty proč: 1) Jste skutečně amatéři a Jarda to zvládnul v jedné větě. 2) Šlo Vám skutečně více o vliv, křesla a tenhle dlouhatánský článek je jen chabou výmluvou, která má oblbnout voliče, což je snad ještě horší než mlčet. Pokud odpověďi znáte, těším se na jejich zveřejnění a rád uznám správnost Vašeho postupu.)


Mluvíte o konkrétních důkazech a obecné omluvence... Myslíte to dobře, ale je to nepřesné. Já jsem mluvil o politických jednáních stran, které zkoumají, zda mohou mezi sebou nějak spolupracovat. Z toho se potom odvíjí to ostatní… sídliště atd., atd.


Další – jiné pravicové či středové či liberální strany .. jak to nazvete, jsou zapotřebí a v zahraničí zcela běžné, a nejsou to žádná béčka, mají dobrý až silný vliv v svých zemích. Např. liberálové v Německu – 10% mandátů. Bohužel jen u nás rozlišujeme vpravo a vlevo a KDU ČSL.


O divadle: Divadlo prostě neplňuje normy pro provozování své činnosti, má končit v řádu měsíců – to nám sdělil pan hejtman Skokan při jednání. Rovněž informaci o dotaci a penále nám sdělil on. Tu informaci beru a myslím, že pan Skokan nemá zapotřebí lhát. Dále (a to je i pro Romanu) jsme projednali s panem místostarostou Stejskalem tu inventuru (jak o tom mluvím v prvém článku), pan místostarosta vyhotoví přehlednou, jasnou, srozumitelnou zprávu o investičních akcích a jejich stavu, do konce listopadu. Tento termín padl dnes na schůzi MZ. Bude zveřejněna na webovských strankách města nebo v Městských novinách. Můj „dlouhatánský článek“ není chabá výmluva, ale je to zpráva o politických jednáních, v níž jsem se snažil informovat co nejvíce, přiblížit postavení jednotlivých stran a jejich postoje.


Ještě o tom vlivu a křeslech… jakou výhodu já mám, že se věnuji veřejné práci?  Kdybych místo toho pracoval v ordinaci, vydělám si více, než činí odměna za schůzi v MZ. A vliv - k čemu a na co? Ale trochu máte pravdu, byl bych rád, kdyby Městská knihovna byla v lepším stavu.


Další, myslím, slušná zpráva: včera oznámila starostka Hana Moudrá v rádiu Crystal: Dny otevřených dveří 13. a 27. listopad. Lze navštívit Městský úřad a zeptat se na cokoliv. A zamýšlí v tom pravidelně v krátkých intervalech pokračovat. To je dobré - nebo ne?


Víte, milí čtenáři i-novin, oni ti liberálové jsou přece jenom k něčemu dobří. Nemohli jsme udělat „velkou revoluci“, tak tedy alespoň tu „malou revoluci“, dodávám už s úsměvem.