Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Registr upozornil na největší znečišťovatele Liberecka

Archiv

 I v letošním roce sestavilo sdružení Arnika žebříčky největších znečišťovatelů na základě údajů zveřejněných v Integrovaném registru znečišťování (1). Pro Liberecký kraj se tak stalo již počtvrté.


Spalovna za rok 2008 nenahlásila do registru žádné údaje o únicích látek do ovzduší ani v přenosech odpady.. „Může to být dáno i tím, že neexistuje povinnost hlásit emise toxických látek ve výrobcích,“ komentoval výsledky Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika. Spalovna totiž používá popílek pro výrobu stavebního materiálu, který následně prodává (2).


Když pomineme čističku odpadních vod v Liberci, která znečišťující látky přímo neprodukuje, nicméně v registru figuruje kvůli tomu, že je propouští, je největším zdrojem prokázaných karcinogenů (3) farma nosnic v Jablonném v Podještědí společnosti Lidru. „Důvodem jsou emise formaldehydu (4), který se v zemědělských provozech běžně používá jako dezinfekce,“ vysvětluje Jan Šamánek, který v Arnice žebříčky pro Liberecký kraj zpracoval. Právě 80 kg vypuštěného formaldehydu, které znamenají nárůst oproti roku 2007, dělá z této farmy i jediného producenta mutagenních látek (5) v kraji.


Největší množství emisí styrenu (6), který patří mezi látky potenciálně karcinogenní, vypustila  do ovzduší firma Rotec – Czech. Tento výrobce plastových výrobků z Chrastavy není v Integrovaném registru nováčkem, za rok 2007 ohlašoval emise styrenu dodatečně. Pro rok 2008 se umístil na prvním místě pro souhrnnou kategorii látek prokazatelné, pravděpodobně či možná rakovinotvorných (7). Vystřídal tak provozovnu Lamináty Klimeš - emise z této provozovny poklesly díky zavedeným ekologickým opatřením na 0,5 t za rok, což je jen čtvrtina oproti údajům za rok 2007. Tím se provozovna dostala i pod hodnoty udané dalším významným znečišťovatelem pravděpodobně či možná rakovinotvornými látkami - turnovským provozem Kašír, zabývajícím se potahováním plastových a hliníkových profilů.


Liberecký kraj patří z pohledu Integrovaného registru k těm méně zatíženým toxickými látkami. V celorepublikovém žebříčku (8) se umístily pouze dvě provozovny: již zmiňovaný výrobce plastů Rotec – Czech a Praktik system ze Stráže pod Ralskem. První jmenovaný je na 4. místě žebříčku sestaveného pro styren, druhý provoz na 4.místě v žebříčku pro látky poškozující ozónovou vrstvu.


Teplárna Liberec a Jablonex Group snížily emise plynů způsobujících kyselé deště (9). Na druhou stranu některé zemědělské podniky, jako například výkrmny prasat, emise zvýšily, ale ve srovnání s továrnami a výtopnami jde o poměrně malé množství. Znovu se v žebříčcích objevila i výtopna Brandl společnosti Jablonecká teplárenská a realitní, a to hned na druhém místě za Teplárnou Liberec (10).


Integrovaný registr znečišťování spravuje Ministerstvo životního prostředí ČR prostřednictvím agentury CENIA. Údaje o jednotlivých látkách do něj ohlašují samy jednotlivé provozy na základě zákonem stanovených ohlašovacích prahů (nejedná se o překračování hygienických limitů). Protože každá látka působí jinak na lidské zdraví či na životní prostředí, není možné určit největší znečišťovatele pouhým součtem vypouštěných emisí. Arnika se proto při zpracování dat z IRZ soustředila na rakovinotvorné látky, látky poškozující rozmnožování (reprotoxické), mutagenní látky, skleníkové plyny, látky poškozující ozónovou vrstvu Země, plyny přispívající ke tvorbě kyselých srážek, látky nebezpečné pro vodní organismy, rtuť, formaldehyd, styren a dioxiny


V Libereckém kraji ohlašovalo v roce 2008 do Integrovaného registru 47 provozoven, stejně jako v roce 2007. Nejvíce látek bylo ohlášeno v únicích do ovzduší (16 látek) a v přenosech odpady (14 látek). V únicích o vody bylo nahlášeno 6 látek a v přenosech odpadními vodami 5 látek. Nejčastěji ohlašovanou látkou byl amoniak v emisích do ovzduší v 8 případech. V přenosech odpady byly nejčastěji ohlašovány olovo (18x), kadmium a zinek, shodně ve 14 případech.
Kompletní žebříčky největších znečišťovatelů Libereckého kraje pro rok 2008:


http://www.arnika.org/res/data/076/008313.pdf


(1) Integrovaný registr znečišťování (IRZ) provozuje a data do něj sbírá Ministerstvo životního prostředí ČR prostřednictvím České informační agentury životního prostředí CENIA. Lze ho nalézt na adrese www.irz.cz. Údaje o únicích vybraných chemických látek hlásí do registru samy jednotlivé podniky, protože jim tuto povinnost ukládá zákon. Arnika pak údaje pouze analyzuje a sestavuje z nich přehledné žebříčky znečišťovatelů, které z registru nelze jednoduše vyčíst. Přítomnost v těchto žebříčcích a jejich zveřejňování mnohdy motivují podniky k eliminaci emisí škodlivých látek a k zavedení technologií, jež jsou šetrnější k životnímu prostředí.


(2) Více informací například v tiskové zprávě Arniky „Spalovna Liberec ustupuje od slibu čistit popílek od dioxinů“


 http://www.toxik.arnika.org/tiskove-zpravy/liberecka-spalovna-nedrzi-slib


(3) Látky a jejich sloučeniny klasifikované Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) jako  karcinogenní (skupina 1) (hlášené do IRZ): arsen, azbest, benzen, ethylenoxid, formaldehyd, chrom, kadmium a vinylchlorid.


(4) Formaldehyd zařadila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) celkem nedávno mezi prokazatelně karcinogenní látky pro člověka. Je to rovněž látka mutagenní, vyvolává alergie a poškozuje horní cesty dýchací, dráždí oči. Více informací o této látce najdete zde: www.toxik.arnika.org/chemicke-latky/formaldehyd


(5) Látky označené jako mutagenní v jejich charakteristikách zveřejněných na oficiálních stránkách IRZ. Konkrétně se jedná o alachlor, anthracen, 1,,2-dichlorethan, diuron, ethylenoxid, fenoly, formaldehyd, mirex, polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), trifluralin, trichlorethylen a vinylchlorid.


(6) Styren se používá hlavně v laminátovnách, odkud také dochází nejčastěji k jeho únikům. Styren je látka podezřelá z karcinogenních účinků a rovněž je klasifikována jako nebezpečná pro rozmnožování, tedy reprotoxická. Více informací o této látce zde: www.toxik.arnika.org/chemicke-latky/styren


(7) Souhrnná tabulka zahrnuje látky a jejich sloučeniny klasifikované IARC jako karcinogenní (skupina 1, viz výše) a látky klasifikované jako pravděpodobně (2A) a možná (2B) karcinogenní pro člověka:  1,2,3,4,5,6- hexychlorcyklohexan (HCH), 1,2-dichlorethan (DCE), dichlordifenyltrichlorethan (DDT), dichlormethan (DCM), ethylbenzen, heptachlor, hexachlorbenzen (HCB), chloralkany (C10-13), chlordan, chlordecon, lindan, mirex, naftalen, nikl, olovo, polychlorované bifenyly (PCB), rtuť, styren, tetrachlorethylen, tetrachlormethan (TCM), toxafen, trichlorethylen a trichlormethan.


(8) Celorepublikový žebříček je k dispozici zde:


www.bezjedu.arnika.org/res/data/068/007375.pdf


(9)  Mezi plyny způsobující kyselé srážky patří amoniak, oxidy dusíku, oxidy síry, fluorovodík a chlorovodík.


(10) Teplárna Liberec snížila z 625,4 t/rok v roce 2007 na 513,7 t/rok v roce 2008. Jablonex snížil z 164,1 t/rok (2007) na 147,8 t/rok (2008).


Převzato z http://www.arnika.org/