Rekonstrukce čistírny v Novém Boru zlepší vodu v Ploučnici

Archiv
Verze pro tisk |

Investice za bezmála 125 milionů korun umožní zlepšit kvalitu čištění odpadních vod a splnit tak přísné evropské normy. Modernizace čistírny by měla skončit v dubnu 2011, řekla dnes mluvčí SVS Dagmar Haltmarová.


Rekonstrukce novoborské čistírny je jednou z dílčích akcí integrovaného projektu Čistá Ploučnice. Zahrnuje rekonstrukci pěti čistíren odpadních vod v České Lípě, Novém Boru, Doksech, Jablonném v Podještědí a Zákupech a dostavbu kanalizace v oblasti Zákup, Kamenického Šenova a Mimoně. Náklady projektu se odhadovaly na 600 milionů korun, SVS ho ale rozdělila na dílčí akce, které mají větší šanci získat dotace z evropských fondů. Na modernizaci čistírny v Boru je z Operačního programu Životní prostředí a Státního fondu životního prostředí přislíbeno asi 44 milionů korun.


V Novém Boru žije zhruba 12.000 obyvatel a prakticky celé město je napojeno na kanalizaci, která odpadní vody odvádí do čistírny z roku 1967. Rekonstruovaná čistírna s kapacitou 13.400 ekvivalentních obyvatel umožní v budoucnu i napojení nedalekých obcí Sloup v Čechách, Janov a Radvanec. Původně mechanicko - biologická čistírna sice v 90. letech již rekonstrukcí prošla, přesto už moderním nárokům na čištění odpadních vod nevyhovuje, především v oblasti čistění dusíku a fosforu. Modernizace by tak měla zajistit lepší čištění vody i větší spolehlivost zařízení.


Rekonstrukce čistírny není první akcí z projektu Čistá Ploučnice, kterou SVS zahájila. Už loni začala dostavba kanalizačních sítí v Kamenickém Šenově a Mimoni, a od letošního září se pracuje na modernizaci čistíren v Zákupech, Doksech a Jablonném v Podještědí dohromady za 190 milionů korun. Připravuje se i modernizace čistírny v České Lípě, která bude z celého projektu nejdražší. SVS letos do rozvoje a modernizace infrastruktury v Libereckém a Ústeckém kraji investuje 1,375 miliardy korun.


V Libereckém kraji ale není Čistá Ploučnice první podobnou akcí. Nedávno dokončila SVS projekt Lužická Nisa, který stál téměř miliardu korun. Rekonstrukce a rozšíření se dočkala čistírna odpadních vod v Liberci, v Jablonci a Liberci se dostavěla kanalizace a modernizována byla úpravna pitné vody Souš. Podobně rozsáhlý projekt zahájilo na jaře Vodohospodářské sdružení Turnov. V pěti městech na Semilsku buduje kanalizace a v Lomnici nad Popelkou navíc rekonstruuje i čistírnu odpadních vod. Projekt přijde na 950 milionů korun, více než polovinu nákladů uhradí evropské fondy.

Nahoru