Rok od vyhlášení úpadku se v Crystalexu opět začíná vyrábět sklo

Archiv
Verze pro tisk |

 Dvě automatické linky začnou chrlit tisíce sklenic z nejprodávanějších souborů stolního skla Claudia a Diana. Později přijdou na řadu další soubory ze standardního sortimentu Crystalexu, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Jiří Hudera.


Novoborský Crystalex byl ještě na podzim 2008 největším podnikem zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) s ročním obratem kolem 1,5 miliardy korun. V té době zaměstnával přes 1800 pracovníků v Novém Boru, Hostomicích na Teplicku, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem. Od 22. září 2008 je společnost stejně jako celá skupina v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Výroba v Novém Boru se zastavila loni v lednu, když banky po skončení moratoria odčerpaly z účtů podniku veškerou hotovost. Pražský soud pak 20. ledna vyhlásil na Crystalex úpadek.


Sklárnu v Novém Boru a závody v Hostomicích a Karolince koupila loni na podzim firma CBC Invest s ruským kapitálem za téměř 363 milionů korun. "Dalších 50 milionů jsme museli investovat do obnovení výroby," řekl Hudera. Vyrábí se ale jen v Karolince a Novém Boru, technologii z Hostomic nechali vlastníci demontovat a převézt do Boru. CBC Invest získal nejen továrny, ale i chráněné vzory skla a značku Crystalex, od listopadu proto podniká pod novým názvem Crystalex CZ. Už v únoru se chce firma představit na největším veletrhu skla Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem.


V současné době pracuje v Crystalexu asi 230 lidí, z toho necelá stovka v Karolince a ostatní v Novém Boru. V polovině letošního roku už by jich podle Hudery měla firma zaměstnávat kolem 450. V té době už by měla jet výroba i na dalších dvou linkách. Záležet bude ale na zakázkách. Podle Hudery jich přibývá. "Postupně se k nám vracejí tradiční zákazníci z celého světa," řekl. Největší odběratelé jsou v Rusku, Německu, USA a Kanadě. V letošním roce by měla podle Hudery společnost prodat produkci za 600 milionů korun. "Pro příští rok plánujeme tržby 800 milionů korun a v dalších letech uvidíme, co nám dovolí trh," dodal jednatel.

Nahoru