Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Školy chystají stížnost

Archiv

"Zatím se přihlásilo kolem stovky obcí, ale denně přibývají další," řekl dnes starosta Křižan na Liberecku Jan Zitko.


Ministerstvo školství vydalo pokyn, který upravuje a částečně zpřísňuje podmínky pro udělování výjimek školám s nižším počtem žáků, než stanoví zákon. Podle náměstka ministryně školství Jaroslava Müllnera chce ministerstvo novým pokynem omezit úplné základní školy, které na druhém stupni spojují ročníky a kvůli malému počtu žáků potřebují ke své existenci výjimku. V takové škole je podle něho pak málo učitelů a je problém zajistit aprobovanou výuku všech předmětů. To se však obcím nelíbí.


"Kritéria ministerstva jsou pro nás nepochopitelná a nesmyslná," řekl dnes starosta Skalice u České Lípy Jiří Löffelmann. Je přesvědčen, že pokyn ministerstva školství jde nad rámec školského zákona a je protiústavní.


Skalice s tisícovkou obyvatel nemá podle starosty všechny třídy plně obsazené, věří ale, že dětí bude přibývat, protože v obci rostou desítky nových domů.


"Když druhý stupeň zrušíme, bude nám za pár let chybět," poznamenal Löffelmann.


Podle Zitka se stát snaží obcím diktovat, co mají dělat.


"Když po nás chtějí, abychom na školy připívali, nemají nám co diktovat, jak velké školy můžeme mít," míní starosta.


Rozhodovat by podle něho měla kvalita školy - pak už by to mělo být na rozhodnutí obce, zda školu zruší, nebo bude na její provoz doplácet z vlastního rozpočtu. Obecní úřad v Křižanech už do celé republiky odeslal několik tisíc e-mailů a faxů, aby starosty obcí s méně než 2000 obyvateli o záměru podat ústavní stížnost informoval.


"Bude to stát obrovské peníze, věříme ale, že čím více nás bude, tím větší budeme mít šanci uspět," uvedl starosta.