Školy v Šenově a Boru se nesloučí, tvrdí ředitel

Archiv
Verze pro tisk |

Janák řekl, že přemýšlí o trestním oznámení na neznámého pachatele kvůli šíření poplašné zprávy.


"Neopodstatněné informace o slučování obou škol nám škodí. Objevují se totiž v době, kdy k nám děti podávají přihlášky ke studiu. My ale žádné slučování nepřipravujeme, i když se stejně jako jiné střední školy potýkáme s nedostatkem studentů," prohlásil Janák. Podle něj stát v minulých letech dovolil, aby vznikaly další a další umělecké školy a nyní je jich v Česku třikrát více než na počátku 90. let minulého století.


O sloučení kamenickošenovské školy s novoborskou uvažuje již několik let Liberecký kraj, žádné rozhodnutí ale ještě nepadlo. ČTK to potvrdil náměstek hejtmana Radek Cikl (ČSSD). "V hospodářské krizi chybí pro střední školy peníze - zvláště tam, kde není dostatek žáků. Letos jsme však poslali nad rámec rozpočtu do Kamenického Šenova 950.000 korun. Za bývalého náměstka pro školství Petra Doležala (ODS) obdržela škola na mzdy dokonce 1,5 milionu korun. O její situaci jednáme s Městským úřadem v Kamenickém Šenově," řekl Cikl.


Ve střední škole v Kamenickém Šenově je ve čtyřech ročnících 70 studentů - v minulosti jich tam studovalo více než 90. Do prvního ročníku sklářské střední školy v Novém Boru se letos přihlásili čtyři studenti. "První ročník střední sklářské školy jsme vůbec neotvírali. Do prvního ročníku našeho sklářského učiliště nastoupilo sedm studentů a spojili jsme je do jednotřídky s 20 žáky druhého ročníku," uvedl zástupce ředitelky novoborské střední školy Jiří Janás. Studenti se sklářskou specializací ubývají v posledních letech i tam, loni novoborská škola poprvé přijímala děti do gymnázia - v současném druhém ročníku se jich učí 11, v prvním 21.


Janás upozornil, že počet studentů středních škol klesal a stále klesá kvůli nízké porodnosti v první polovině 90. let minulého století. Na malém zájmu o studium na sklářských školách se podílí rovněž útlum ve sklářském průmyslu. V Novém Boru skončila letos výroba ve společnosti Crystalex.


Škola v Kamenickém Šenově potřebuje ročně na provoz 14 milionů korun. Přibližně dva miliony si vydělá sama. Za uplynulý školní rok získala devět ocenění na domácích i zahraničních výstavách a soutěžích. "Právě teď u nás končí studium dvě studentky z Kanady a z Austrálie a po Novém roce očekáváme další skupinu zahraničních studentů," podotkl Janák.


V Libereckém kraji se nachází šest sklářských, bižuterních nebo umělecko-průmyslových škol. Mají sice vysokou prestiž, jejich provoz je však hlavně kvůli velké spotřebě surovin a rozsáhlému technickému zázemí dražší než ve všeobecně-vzdělávacích školách.

Nahoru