Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Slované, poznejme se!

Archiv

V rámci dlouhodobé partnerské spolupráce s polským městem Boleslawiec vznikla při společném jednání na jaře tohoto roku iniciativa sestavit projekt podporující příhraniční spolupráci společenských institucí na obou stranách hranice v oblasti kultury, vzdělávání, volnočasových aktivit a společensko-hospodářského rozvoje a na tyto příhraniční aktivity získat finanční prostředky z existujícího Operačního programu příhraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013. Odbor rozvoje, majetku a investic ve spolupráci s Euroregionem Nisa a za aktivní účasti zástupců města Boleslawiec připravil věcný, obsahový i finanční rámec tohoto projektu. Projekt se prioritně zaměřuje na překonávání specifických problémů příhraničního území s cílem zlepšit kvalitu života v obou dotčených regionech a vytvořit spolupracující institucionální systémy na obou stranách hranice. Projekt rovněž usiluje o prohloubení spolupráce mezi institucemi obou měst a představení České Lípy i Boleslawiece jako zajímavých a atraktivních sídel, které mají svým obyvatelům i turistům    co nabídnout. Projekt je ve své podstatě zaměřen na dvě hlavní cílové skupiny: První z nich jsou obyvatelé, především děti a mládež, obou partnerských měst. Druhou cílovou skupinou jsou návštěvníci obou měst. V rámci projektu bude sestavena mezinárodní pracovní skupina tvořená statutárními zástupci obou partnerských měst, projektovými manažery a dalšími odborníky.


Projekt se sestává z aktivit realizovaných na české straně a aktivit realizovaných na straně polské. Na české straně budou realizované následující aktivity:



 uspořádání kulturní akce, koncert česko - polského sboru
 vytvoření publikací - mapa s průvodcem


 vytvoření publikací - brožura Česká Lípa - Boleslawiec - Společné a odlišné
 uspořádání kulturní akce, slavnosti za účastí polské strany
 uspořádání sportovní akce, fotbalového utkání za účastí polské strany


Na polské straně budou realizovány následující aktivity:
 uspořádání sportovní akce, fotbalového utkání za účastí české strany
 uspořádání kulturní akce, slavnosti keramiky za účastí české strany
 uspořádání kulturní akce, koncert česko - polského sboru
 vytvoření publikací (Passport ČL a Bol.)
 uspořádání kulturní akce, slavnosti keramiky za účastí české strany


Finanční rámec projektu je následující: aktivity realizované v České Lípě jsou vyčísleny na cca 116.000 EUR, aktivity realizované v Boleslawieci na necelých 100.000 EUR. Celkové výdaje projektu tak jsou vyčísleny na 216 000 EUR. Dotace na tento projekt by měla dosáhnout do výše 85%. V případě kladného posouzení žádosti (předpoklad je I.Q 2009) se realizace projektu předpokládá na roky 2009 a 2010.