Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Stalo se před devíti roky: Investiční akce za 120 milionů

Archiv

Největší výdajovou položkou letošního rozpočtu České Lípy jsou investice - 123,94 mil. Kč, následuje všeobecná pokladní správa - 60,125 mil. včetně více než 30 mil. rezervy, školství - 57,363 mil., doprava - 56,87 mil. a mzdy samosprávy - 43,372 mil., které by však měly být navýšeny podle nového návrhu o dalších 7,565 mil. Kč.


Česká Lípa byla jedním z prvních měst okresu, které měly schválený rozpočet již koncem loňského roku. Mimořádné příjmy z prodeje akcií v uplynulém roce umožnily nejen vytvořit rezervu, ale naplánovat investice v objemu téměř o 100% vyšším než v roce 2000, kdy se proinvestovalo „pouze“ 70 mil. Kč. Otevřenou otázkou proto zůstává, zda je vůbec tak velký plán reálný.


Největší investicí je bezpochyby rekonstrukce domu na náměstí pro potřeby radnice (viz příspěvek z 8. 1.) za 37 mil., dále několik let odkládaná úprava prostranství mezi obchodními domy v centru města za 12 mil. a zahájení výstavby bytů na sídlišti Lada za 10 mil.


Z dalších větších akcí, jejichž úspěšnost bude moci posoudit i laik, má být po mnoha letech odkladů realizována nová železniční zastávka na trati směr Děčín (3 mil. Kč), která se kupodivu objevila v jízdních řádech již vloni a parkoviště u městského koupaliště (8 mil.), které umožní znovuzprovoznění tohoto rekreačního zařízení. Nezanedbatelná není ani částka na další část celkové rekonstrukce sportovního areálu u Ploučnice - 6 mil. Kč.


Mnoha občany je velmi očekávaná rekonstrukce ulice Paní Zdislavy, po níž je kvůli stavu chodníků a neukázněnosti parkování vozidel Policie ČR pěší chůze již téměř nebezpečná, zvláště v úřední dny zdejšího úřadu práce. Bohužel právě u této investice se vzhledem ke stavu její připravenosti dá o jejím uskutečnění v tomto roce oprávněně pochybovat. Zařazení této akce do rozpočtu by pak bylo pouhou vějičkou na voliče, protože právě jí se na veřejnosti „chlubil“ jeden radní za ODS.


Původní článek je zde.