Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Stalo se před devíti roky: O zahájení největší investice České Lípy bude možná rozhodovat soud

Archiv

Dodavatel rozsáhlé rekonstrukce domu v těsném sousedství radnice pro potřeby českolipského městského úřadu byl vybrán již koncem minulého roku a bylo mu i předáno staveniště. Kvůli sporu s majitelem sousedního domu však není jasné, kdy bude investice za 37 mil. Kč zahájena.  
 


Město vlastní a nevyužívá tuto budovu již několik let. Čtyři roky má zpracovaný projekt rekonstrukce, podle něhož zde mají být nejen kanceláře, informační středisko a v podkroví moderně vybavená velká zasedací místnost, ale v gotickém sklepě i galerie a v dvorním traktu vinárna. Odkládání realizace stavbu již o několik milionů prodražilo. Nebýt skutečnosti, že městský úřad potřebuje rozšířit své prostory v důsledku reformy veřejné správy a že město má mimořádný příjem z prodeje akcií, pravděpodobně by na ni nedošlo ani letos.


Samotný výběr dodavatele však probíhal neobvykle zdlouhavě. Městská rada, která v České Lípě potvrzuje vítěze výběrových řízení, jednala o této zakázce opakovaně. Nakonec nevybrala ani firmu doporučenou výběrovou komisí, ani firmu, jež se umístila na druhém místě. Kromě toho vyšlo dodatečně najevo, že rada byla pracovnicí odboru rozvoje města mylně informována o finanční nabídce doporučované firmy. Její cena nebyla o 600 tis. Kč nižší, ale naopak o 1,5 mil. vyšší než nabídka firmy druhé. Kvůli své nerozhodnosti přenesla rada odpovědnost na zastupitelstvo, které po neveřejném projednání zvolilo jako dodavatele "druhou" firmu, Stavební podnik Ralsko, a. s.


Vzhledem k obavám majitele přilehlého domu, že by při stavebních pracích mohlo dojít k poškození jeho nemovitosti, je stavebním úřadem nařízena fotodokumentace současného stavu. Uskutečnění tohoto úkonu však majitel zmíněného domu brání a rekonstrukce tak nemůže být zahájena. V pozadí neshod je ale spor o dvě okna v zadní části rekonstruované budovy, z nichž je možné nahlížet do bytu sousedícího domu. Jeho majitel je přesvědčen, že zde byla před lety proražena neoprávněně předchozím vlastníkem, a nehodlá toto zasahování do svého soukromí již tolerovat. Pokud nedojde k vstřícné změně projektu ze strany městského úřadu, je pravděpodobné, že se město, aby dosáhlo zahájení stavby, bude muset obrátit na soud.


Po dokončení přestavby bude rekonstruovaná budova bezbariérově propojena nejen s radnicí, ale veřejným průchodem i s budovami v Panské a v Moskevské ulici, kde sídlí další odbory městského úřadu.


Původní článek je zde.