Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Stalo se před devíti roky: Zrušení noční služby lékárny vyvolalo pozdvižení

Archiv

Až k požadavku odvolání okresní zdravotní radové se vyhrotilo rozhořčení některých českolipských zastupitelů nad jejím výrokem, že noční lékárenská služba je luxus. Od února by totiž měl být celonoční provoz jediné lékárny, která tuto službu zajišťovala v okrese Česká Lípa, omezen ve všední dny do 22 hodin, o víkendech do 12 hodin.
„Při privatizaci této lékárny bylo slibováno, že zajistí nonstop službu a teď, když jim to nevyhovuje, ji chtějí zrušit. Považuji to za sprosté, i když s tím zdravotní radová souhlasí,“ zdůvodnil své rozhodnutí jednat se zdravotní radovou o zachování této služby i v případě, že jej tím zastupitelé nepověří, starosta města Petr Skokan (ODS). „V době, kdy mají v našem městě v noci otevřené i obchody s jídlem, považuji takovéto rozhodnutí za nepřijatelné,“ dodal. „U prodeje potravin vám ale nikdo neurčuje marži,“ hájil zájmy lékárníků lékař zastupitel Karel Tejnora (ODS) a dodal, že nikdo nemůže nikoho nutit, aby šel do ztráty a poplatky za tuto službu není možné vybírat. „Není to tak dávno, kdy se lékárníci bránili tomu, aby se léky prodávaly u pump, tak ať je prodávají sami,“ rozšířil spektrum názorů zastupitel Jaroslav Topinka (ČSSD). Celý problém otevřel v rámci interpelací zastupitel Jan Stejskal (ODS), kterého pobouřil výrok zdravotní radové Anny Fadrné, která celonoční provoz lékárny považuje za luxus.


Zastupitelé ve svém usnesení vyjádřili nesouhlas s názorem, že nepřetržitý provoz lékárny je luxus a uložili starostovi města jednat se zdravotní radovou o zachování této služby.