Údajné fámy potvrzeny: Kraj chce zrušit sklářskou školu v Šenově

Archiv
Verze pro tisk |

Důvodem je nedostatek studentů na škole v Kamenickém Šenově. Kraj tam v minulých dvou letech poslal na platy pedagogů mimořádné dotace 1,5 a 0,95 milionu korun, což není v roce 2010 kvůli napjatému rozpočtu možné. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl.


"Studenti scházejí ve většině středních škol v kraji. Kamenický Šenov od nás dostával peníze na jejich úkor. Sloučení se školou v Novém Boru připravujeme k 1. dubnu 2010 a musí ho schválit krajské zastupitelstvo," prohlásil Cikl. Loni nastoupilo do středních škol v Libereckém kraji necelých 21.000 žáků, letos zhruba 19.000 a v roce 2011 jich bude přibližně 16.000. Podle Cikla půjdou počty studentů dolů až do roku 2020 se kraj nevyhne rušení dalších svých středních škol.


Ředitel školy v Kamenickém Šenově František Janák s její likvidací nesouhlasí. "Umělecké sklářství na naší škole má delší tradici než v Novém Boru. Na sklářskou střední školu se tam loni přihlásili tři uchazeči o studium a v Novém Boru vůbec neotevřeli první ročník. V Kamenické Šenově studuje v prvním ročníku 13 žáků," upozornil Janák. Škola je nyní naplněná z necelých 40 procent.


"Střední škola v Novém Boru se nachází v lepším stavu než škola v Kamenickém Šenově, do níž mimo jiné zatéká. Na rekonstrukci školy v Kamenickém Šenově bychom potřebovali 60 milionů korun. Sloučení se školou v Novém Boru je sice bolestné, ale nevyhnutelné," konstatovala vedoucí odboru školství Krajského úřadu v Liberci Jiřina Princová.


Janák dodal, že stát v minulých letech dovolil, aby vznikaly další a další umělecké školy a nyní je jich v Česku třikrát více než na počátku 90. let minulého století. Ve střední škole v Kamenickém Šenově je ve čtyřech ročnících 70 studentů - v roce 2002 až 2003 jich tam studovalo více než 110.


Do novoborské střední školy nyní chodí přes 200 studentů a je naplněná z necelé třetiny. Do prvního ročníku sklářského učiliště tam nastoupilo pouze sedm studentů a museli se spojit do jednotřídky s 20 žáky druhého ročníku. Studenti se sklářskou specializací v Novém Boru ubývají. Loni škola poprvé přijímala děti do gymnázia - v současném druhém ročníku se jich studuje 11, v prvním 21.


Zástupce ředitelky novoborské školy Jiří Janás uvedl, že počet studentů středních škol klesal a stále klesá kvůli nízké porodnosti v první polovině 90. let minulého století. Na malém zájmu o studium na sklářských školách se podílí rovněž útlum ve sklářském průmyslu. V Novém Boru skončila letos výroba ve společnosti Crystalex.


Škola v Kamenickém Šenově potřebuje ročně na provoz 14 milionů korun. Přibližně dva miliony si vydělá sama. Za uplynulý školní rok získala devět ocenění na domácích i zahraničních výstavách a soutěžích. "Právě teď u nás končí studium dvě studentky z Kanady a z Austrálie a po Novém roce očekáváme další skupinu zahraničních studentů," podotkl Janák.


V Libereckém kraji se nachází šest sklářských, bižuterních nebo umělecko-průmyslových škol. Mají sice vysokou prestiž, jejich provoz je však hlavně kvůli velké spotřebě surovin a rozsáhlému technickému zázemí dražší než ve všeobecně-vzdělávacích školách.

Nahoru