Úřad práce v České Lípě už letos podpořil 640 nových míst

Archiv
Verze pro tisk |

Za celý loňský rok úřad podpořil 270 míst. Před rokem bylo v regionu bez práce asi 3700 lidí, na volné místo připadalo méně než pět uchazečů. Teď je nezaměstnaných dvojnásobek, na místo připadá 17 lidí.


Českolipsko patří v Česku k okresům, na něž nejvíce dolehla hospodářská krize. Na začátku letošního roku tam zkrachoval jeden z největších zaměstnavatelů - sklářská společnost Crystalex Nový Bor, a o práci přišlo na 1300 lidí. Stovky pracovníků ale propustili také dodavatelé součástí pro automobilový průmysl.


Na začátku října bylo v okrese bez práce 6940 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 12,8 procenta a byla v Libereckém kraji nejvyšší. Údaje za říjen zatím nejsou k dispozici. Podle předběžných informací ale mírně vzrostla, i když hranici 13 procent zřejmě nepřekročí.


Úřad práce se snaží situaci na trhu práce zlepšit nejen podporou nových pracovních míst, podpořil také na 300 míst na veřejně prospěšných pracích a stovkám lidí přispěl na rekvalifikaci. Miliony korun podpořil například i projekt Vzdělávejte se!, který umožňuje firmám, které nemají zakázky, vzdělávat zaměstnance a nepropouštět je. "Do projektu je zařazeno na 1300 lidí," dodala.


Za deset měsíců letošního roku už podle Cibulkové českolipský úřad práce na aktivní politiku zaměstnanosti vynaložil 42 milionů korun ze státního rozpočtu i evropských fondů. Za celý loňský rok přitom na rekvalifikace, nová místa nebo veřejné práce stačilo necelých 23 milionů korun. Celkové výdaje českolipského úřadu budou ale podstatně vyšší, jen na náhradách mezd sklářům propuštěným z Crystalexu vyplatil 80 milionů Kč.


 

Nahoru