Úřady práce v Libereckém kraji dostaly další peníze na vzdělávání

Archiv
Verze pro tisk |

Zejména na Liberecku a Semilsku, kde už byly peníze vyčerpány, mohou úřady podpořit další projekty. Nejvíce peněz směřuje na Liberecko, kde měl úřad na letošek 16,5 milionu. Nyní může rozdělit 29 milionů a dalších pět milionů příští rok, řekla ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.


Projekt Vzdělávejte se! je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a je jediným preventivním programem, který pomáhá předcházet dalšímu zvyšování nezaměstnanosti. Umožňuje firmám podržet si zaměstnance, i když pro ně nemají práci. Kvůli obrovskému zájmu se ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo ještě letos na projekt přidat 150 milionů korun, o dalších 1,5 miliardy posílí projekt v příštím roce. "Celkem tak na obě fáze půjdou zhruba tři miliardy korun," řekla ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.


Jen na Liberecku už úřad práce podpořil 117 projektů od 40 firem, do nichž se zapojilo bezmála 2500 pracovníků. "Rozdělili jsme na projekt už 18,14 milionu korun a projekty za dalších deset milionů korun jsou připravené v zásobníku," řekla Sadílková. Další žádosti úřad zpracovává. Zaměstnavatelé mají podle ředitelky zájem hlavně o kurzy právního minima a finanční gramotnosti, sváření nebo práce na počítači.


Také na Semilsku byl zájem zaměstnavatelů větší než finanční možnosti úřadu. Zatím získalo podporu 45 projektů od 17 zaměstnavatelů, kterým úřad práce rozdělí 8,4 milionu korun. Do vzdělávání se tak zapojilo téměř 800 pracovníků. "Původně jsme měli k dispozici jen 7,5 milionu, nyní jsme získali dalších 1,5 milionu," řekl ČTK ředitel semilského úřadu práce Jan Rychlík. Na příští rok má úřad dalších 2,5 milionu korun, ředitel ale doufá, že nakonec dostane víc.


Menší zájem je o projekt Vzdělávejte se! na Jablonecku a Českolipsku, kde úřady zatím peníze stále mají. V České Lípě je vyčerpáno zhruba 80 procent z 9,5 milionu, které má úřad k dispozici, dalších 3,3 milionu je ještě na příští rok. "Podpořili jsme 38 projektů, do nichž se zapojilo 550 zaměstnanců," řekla mluvčí tamního úřadu práce Marcela Ottová. Na Jablonecku získalo zatím podle mluvčího Michala Holého podpořil úřad 36 projektů a rozdělil asi polovinu z deseti milionů, které má k dispozici.


Liberecký kraj patří v Česku k regionům s nejvyšší nezaměstnaností. Dominantními obory jsou automobilový, sklářský a textilní průmysl, na něž krize dolehla nejvíce. Nejvýrazněji trh práce poznamenalo ukončení výroby v Crystalexu Nový Bor a také ve většině provozů bižuterní společnosti Jablonex Group. Tisíce lidí propustili také dodavatelé součástí pro automobilový průmysl. Na konci října bylo v kraji bez práce přes 24.200 lidí a míra nezaměstnanosti činila 10,6 procenta. Horší byla situace jen v Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Problémem je nedostatek pracovních příležitostí, na volné místo v kraji připadá téměř 20 uchazečů.

Nahoru