Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

V České Lípě bude možné získat kvalifikaci v péči o zeleň

Archiv

Projekt, spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky, umožní zájemcům rozšířit si své teoretické i praktické poznatky v oblasti okrasného, zemědělského i „sportovního“ trávníkářství.


„Jedná se o obory, které lze využít jak v souvislosti se zemědělskou výrobou, tak s údržbou veřejné zeleně a travnatých sportovních ploch,“ uvedla manažerka projektu Ing. Ivana Kuchařová.


„Primárně je kurz určen lektorům, učitelům, konzultantům, tedy těm, kteří mohou po jeho absolvování školit další zájemce o obor.“


Výuka se skládá ze dvou semestrů. Každý z nich pak tvoří teoretická část, probíhající přímo na Euroškole Česká Lípa, a praktická část, která se uskuteční na ranči Malevil Heřmanice. Frekventanti kurzu poznají vývoj zahradního umění, základy projektování a realizaci biotechnických opatření v intravilánu i ve volné krajině. Důraz bude kladen především na výběr prvků používaných v zahradní tvorbě v urbanizovaném prostředí. Seznámí se s vlastnostmi dřevin významných pro zahradní a krajinářskou tvorbu a s údržbou vegetačních prvků používaných při tvorbě zahradních a krajinářských úprav. U dřevin se zaměří na růstovou, vzhledovou, ekologickou a pěstitelskou charakteristiku a z ní vyplývající možnosti využití.


„Během praktické výuky budou mít účastníci kurzu k dispozici veškeré zařízení, které je při péči o veřejnou zeleň a sportovní plochy potřeba. Zároveň budou v rámci kurzu pronajaty volné plochy, na kterých se budoucí školitelé budou učit s danými stroji zacházet,“ doplnila Kuchařová.


Celý kurz bude vyučován vysoce kvalifikovanými odborníky a na závěr certifikován odbornou komisí pod garancí Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně a odbornými garanty z Libereckého regionu. V rámci projektu bude vytvořen zcela nový program zaměřený do oblasti údržby veřejné zeleně a sportovních ploch tzv. „greenkeepingu“.


Samotný význam existence takto zaměřeného vzdělávacího programu vyplývá mimo jiné ze skutečnosti, že v současné době není možné v Libereckém kraji, respektive v celé České republice vstoupit do učebního nebo studijního oboru „greenkeeper“. Cílem tohoto projektu je tedy vzdělávat v této problematice osoby působící v oblasti mimoškolského systému dalšího profesního vzdělávání. „Greenkeeping“ zahrnuje specifické činnosti a má řadu technických a pracovně bezpečnostních aspektů zaměřených na údržbu trávníků a hracích ploch, které nejsou v klasických studijních či výučních oborech (jako např. zahradník) obsaženy. Význam tohoto oboru roste i v souvislosti se současným rozvojem cestovního ruchu a sportu.


Harmonogram studia, přihlášku, kontakty na koordinátory projektu Vzděláváním blíže k zeleni a další podrobné informace naleznete na webových stránkách na adrese http://www.zelen.eso-cl.cz.