V České Lípě budou vyšší daně, lidé ale ušetří za odpady

Archiv
Verze pro tisk |

ČTK to dnes sdělila mluvčí města Kateřina Amrichová. Zrušením poplatku chce radnice občanům kompenzovat zvýšení daně z nemovitosti, které přinesl takzvaný Janotův úsporný balíček. V Libereckém kraji je zatím toto řešení ojedinělé. Radnice většinou ruší místní koeficient daně, pokud chtějí, aby lidé nemuseli platit víc než letos.


"Odpustit poplatky za odpad nám připadalo schůdnější," řekla ČTK starostka Hana Moudrá, která návrh předkládala. Zákon sice umožňuje do konce listopadu městům místní koeficient zrušit, a tím v roce 2010 daňové zatížení snížit, začne ale platit až od Nového roku. Radnice se proto obávala, že do té doby by mohlo ministerstvo vyhlášku o snížení koeficientu zrušit a lidé by pak museli daně doplatit včetně penále.


O zrušení poplatku za odpad uvažovalo podle Moudré město dva roky. "Nedoplatky a penále dosáhly už 30 milionů korun a jen těžko jsme je vymáhali," vysvětlila. Ročně by měla radnice za odpady vybrat 18 milionů korun, z toho ale dva až tři miliony lidé nezaplatí. Zvýšená daň z nemovitosti přinese do rozpočtu 18 až 20 milionů korun, což výpadek příjmů z odpadů vyrovná.


Takzvaný úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty je soubor novel zákonů, které umožní státu příští rok hospodařit s deficitem 165 miliard korun. Počítá například také se zvýšením daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu. Starostům se ale plošné zvýšení daně z nemovitosti nelíbí, obávají se velkého zatížení občanů a zhoršení platební morálky.


Města dostala v roce 2008 možnost zvýšit vlastním rozhodnutím daň z nemovitosti od roku 2009 až na pětinásobek. V Libereckém kraji toho využila zhruba polovina z 39 měst, vesměs zvolila koeficient dvě. Na dvojnásobek tak letos vzrostla daň z nemovitostí nejen v České Lípě, ale i v Liberci, Turnově, Hrádku nad Nisou, Semilech nebo Chrastavě. Třeba v Liberci už ale zastupitelé pro příští rok koeficient zrušili, v sousedním Jablonci ho naopak zastupitelé zvýšili a daně tam vzrostou až čtyřnásobně.

Nahoru