V českolipské porodnici jsou problémy s nevychovanými návštěvníky

Archiv
Verze pro tisk |

Za matkami na dvoulůžkové pokoje pronikají někdy početné rodiny a ruší tam spolubydlící rodičky i jejich děti. Ohrožují je navíc přenosnými nemocemi. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


"Za maminkami smí chodit na návštěvy pouze dva příbuzní. Občas se jich na pokoj ale snaží nahrnout mnohem víc - třeba i deset. Když náš personál návštěvníky upozorní, že jich tolik na pokoje nemůže, stává se nejednou terčem sprostých nadávek a výhrůžek," dodal Pokorný. Letos na jaře musela nemocnice matky po porodu na týden uzavřít a vymalovat, poněvadž tam návštěvy zanesly nepříjemnou nákazu.


Podle Pokorného nelze vždy uhlídat, aby na pokoji nebyli u rodičky více než dva rodinní příslušníci nebo známí. "Jednou se u matky sešlo víc příbuzných a ošklivě se tam pohádali. Dokonce se mezi sebou fackovali, sestřičky musely přivolat ochranku," konstatoval mluvčí.


Návštěvy u rodiček povoluje nemocnice každý den od 15:00 do 17:00 hodin, ale řada lidí se na pokoje snaží proklouznout i jindy, aniž by poprosili personál o svolení. "Někteří lidé chodí po porodnici v zablácených botech nebo ve špinavém oblečení. Na upozornění, že to nejde, reagují mnohdy arogantně," upozornil Pokorný.


Potíže s neukázněnými rodinnými příslušníky se objevují i v dalších porodnicích v Libereckém kraji. V Jablonci nad Nisou kvůli nim asi před rokem a půl zakázali návštěvy na pokojích. "Situace se zlepšila. Příbuzní a známí mohou být s maminkami v jídelně nebo na velkých pěkných chodbách," prohlásila mluvčí jablonecké nemocnice Petra Krajinová.


Ve více než 30 let staré českolipské porodnici se však nedá na chodbách sedět a v odpočinkovém koutku se nachází jenom několik židlí a křesel. "Návštěvy by se nám tam nevešly. Kdyby se ale současné problémy s nimi vyhrocovaly, uvažovali bychom kvůli ochraně maminek a novorozeňat o zákazu vstupu na pokoje," řekl Pokorný.


V českolipské nemocnici přišlo loni na svět 1186 dětí, letos se jich tam narodí pravděpodobně o něco méně. Kromě dvoulůžkových pokojů se v porodnici nachází i sedm jednolůžkových nadstandardních pokojů. Letos tam vznikly dva, pět pokojů nestačilo velkému zájmu rodiček.

Nahoru