Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V Jestřebí domy teď chrání kvádry

Archiv

Některé kusy se převalily přes cestu, jeden prorazil plot a zastavil se až o stěnu domu. Obec nechala postavit na konci minulého týdne betonové zátarasy, které chrání lidi v šesti budovách před dalšími sesuvy skály.


Veřejně přístupná část více než 700 let staré památky přežila neštěstí bez úhony. Rozkládá se na nižším pískovcovém bloku. Kusy skály se uvolnily z vyššího bloku a vzaly s sebou i poslední zbytky cimbuří. "Známé panorama zříceniny hradu Jestřebí se teď bohužel změnilo k horšímu," řekla archeoložka z Národního památkového úřadu v Liberci Renata Tišerová.


Pozůstatky hradu Jestřebí patří obci a jsou především v létě vyhledávaným turistickým cílem. Po pádu skály umístila radnice před zříceninu cedule se zákazem vstupu a výstražné pásky.


"Ulomené pískovcové bloky nikoho nezranily a nenapáchaly ani větší škody. Objednali jsme si geologa a upozornil nás, že hrozí zřícení dalších osmi až 17 metrů krychlových skály," dodala starostka obce Marta  Schwarzbachová. Geolog na skálu vystoupal společně s horolezcem. Za lana, skoby a další horolezeckou výbavu zaplatila radnice 5000 korun, za geologický posudek dala dalších 8000 korun.


Obci pomohla firma SaM silnice a mosty Česká Lípa. Poskytla jí velké betonové kvádry, z nichž vyrostla bariéra před domy a před cestou, kudy jezdí auta a chodí děti do školy. Kvádry pokrývá písek darovaný společností Provodínské písky. Při dalším sesuvu skály by ztlumil nárazy pískovcových bloků. Zřícenina se vypíná na vrcholu velmi prudkého svahu.


"Část skály, která ještě může spadnout, chceme odstranit. Její likvidace by nás ale stála půl milionu korun. V rozpočtu nám peníze chybí, a tak se snažíme získat dotaci od Libereckého kraje nebo od státu," konstatovala starostka. Vyztužení celého vyššího skalního bloku vedle zříceniny by vyšlo na zhruba 15 milionů korun.


"Sesuvy pískovce v Jestřebí považujeme z památkového hlediska za tragédii, ale přírodní procesy likvidují více zřícenin. Nedovedu si představit, aby se na jejich zabezpečení poskytovaly z veřejných rozpočtů desítky, nebo dokonce stovky milionů korun," prohlásil Jiří Křížek z Národního památkového ústavu v Liberci.


Server www.hrady.cz píše, že jestřebský vznikl v druhé polovině 13. století. Před polovinou 16. století byl už pustý. V 18. století lámali lidé skálu i s hradem a kusy kamene používali na stavby. Kolem hradu vyčnívají na některých místech velké pískovcové převisy.