V kraji se vyšetřuje jediné nebezpečné pronásledování

Archiv
Verze pro tisk |

Podezření z nebezpečného vyhrožování čelí šestatřicetiletý muž z Českolipska. ČTK to zjistila z policejních databází.


"Muž obtěžuje svou bývalou přítelkyni i jejího současného přítele. Hrozí, že jim ublíží, vyhledává je osobně, sleduje je a připravuje o klid a o soukromí," řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Policisté případ stále ještě vyšetřují a mimo jiné prověřují SMS, které muž bývalé přítelkyni posílal. Pokud získají o nebezpečném pronásledování důkazy, hrozí muži až rok vězení.


Na Semilsku prověřují letos policisté podezření z ještě horšího obtěžování ženy - takzvaného nebezpečného vyhrožování. Zhruba čtyřicetiletá žena se obává, že ji bývalý manžel připraví o život. "Dostávala od něj i urážlivé SMS a ocitla se na pokraji zhroucení," dodala semilská policejní mluvčí Soňa Šídová. Nebezpečné vyhrožování bylo v trestním zákoníku již před 1. lednem 2010. Pachatelé při něm vyhrožují svým obětem smrtí nebo těžkou újmou na zdraví. Při nebezpečném pronásledování nejsou jejich hrozby tak vážné.


Na Jablonecku se policisté zabývali loni sexuálním obtěžování ženy přes SMS. "Nebezpečné pronásledování v trestním zákoníku ještě chybělo, případem jsme se ale zabývali. A vyřešili jsme ho jinak," uvedla jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová. Pokud se pachatelé dopustí nebezpečného pronásledování se zbraní nebo s dalšími dvěma komplici, mohou skončit ve vězení až na tři roky, stejně jako když je terčem jejich útoku dítě či těhotná žena.


V Česku vyšetřují letos policisté stalking například ve středních Čechách. Jednadvacetiletý muž údajně obtěžuje svou bývalou přítelkyni z Příbrami. Devatenáctiletá dívka v lednu oznámila, že ji mladík od loňského září pronásleduje a vyhrožuje jí ublížením na zdraví. Nebezpečné pronásledování patří mezi trestné činy kromě Česka i v několika dalších zemích Evropské unie. Například v Rakousku za něj hrozí vězení od poloviny roku 2006, v Německu od ledna 2007.

Nahoru