V Kryštofově Údolí dnes postavili venkovní Jírův betlém

Archiv
Verze pro tisk |

Slavnostně nasvícen bude betlém až o prvním adventním víkendu. Obec si tak zároveň připomene nedožité výtvarníkovy osmdesátiny. Na svém místě betlém zůstane nejméně tři měsíce. S úklidem rozměrných dílů se musí vždy počkat až roztaje sníh, vysvětlil dnes místní sběratel betlémů Martin Chaloupka.


Dřevěný betlém je široký 16 metrů a Jíra ho vytvářel v roce 1999 pod širým nebem tři měsíce. Všechny figuríny nahrubo vyřezal z dřevěných desek. Nechybí mezi nimi Josef, Marie, tři králové, pastevci a také velbloud a ovce. "Není úplně jednoduché ho postavit, s některými díly mají co dělat čtyři chlapi," poznamenal Chaloupka. Dnes se do stavby zapojilo 20 nadšenců včetně starosty a před polednem už stál na svém místě. Betlém se staví s velkým předstihem, aby byl čas připravit nasvícení a opravit poškození jednotlivých postav a případně je domalovat tam, kde barva oprýskala. "Za ty roky už to mám v ruce," dodal Chaloupka.


Tradice výroby betlémů v Kryštofově Údolí je stará 150 let. V obci je i stálá výstava, v prvním patře hostince U Kryštofa jsou jich dobré dvě desítky. Nejstarší z betlémů pochází z roku 1846, největší zabírá 35 metrů čtverečních a ty nejmenší se vejdou na dlaň. Výstava je otevřena vždy o víkendech. Venkovní betlém stojí nedaleko muzea v blízkosti místního orloje, jehož autorem je výtvarník a řezbář Václav Plechatý.


Kryštofovo Údolí je od roku 2002 Vesnickou památkovou rezervací. Založeno bylo na počátku 16. století a dnes představuje unikátní soubor lidové architektury, který láká do obce každoročně tisíce turistů. K nejcennějším památkám patří barokní kostel sv. Kryštofa s hřbitovem, samostatnou dřevěnou zvonicí, farou a márnicí. Roubený kostel v pozdějších letech pokrytý břidlicí byl vysvěcen v roce 1686, a v Libereckém kraji je ojedinělou stavbou lidové architektury.


 

Nahoru