V Libereckém kraji budou o víkendu rekordně dlouhé běžecké trasy

Archiv
Verze pro tisk |

Sjezdovky pokrylo v úterý a ve středu 30 až 50 centimetrů nového sněhu a někde ho leží až 150 centimetrů. Navzdory sněhovému přívalu nejsou v zimních střediscích větší problémy s parkováním, zjistila dnes ČTK.


"V Harrachově máme i mimo sjezdovky přes jeden metr sněhu, ale centrální parkoviště a parkoviště u lanovek jsou dobře připravená. Turistům ale doporučujeme, ať k nám jezdí raději po obchvatu než přímo po kratší městské silnici. Zúžily ji sněhové mantinely a cestu často blokují dodávková a nákladní auta, která zásobují hotely a obchody," řekl provozní náměstek Sportovního areálu Harrachov Vlastislav Fejkl.


Rolba projede nad Harrachovem před víkendem nejen základní běžecký okruh z Čertovy hory na Voseckou boudu, ale letos vůbec poprvé také trasu na hřebeny Krkonoš - ke Čtyřem pánům a na Labskou louku. Upraví rovněž cestu Terex a závodní tratě.


Rovněž v sousední Rokytnici by turisté neměli mít o víkendu s parkováním problémy. Ředitel společnosti Spartak Petr Ceé dodal, že sníh z parkovišť v Rokytnici je stále kam odhrnovat a někde se také odváží. "Na víkendy prohrnujeme provizorní parkoviště na umrzlé louce," uvedl Ceé. Záplava sněhu nezmenšila výrazněji ani parkoviště pod Ještědem. Díky úterní a středeční vánici se tam o hodně vylepšily sjezdovky, odkázané pouze na přírodní sníh.


Okolo Jizerské magistrály leží asi metr sněhu a rolba se bez obtíží dostane rovněž do hlubokých údolí. "Před víkendem protáhneme magistrálu až ke Spálené hospodě v Novém Městě pod Smrkem. Lyžaři tam mohou jezdit už teď, ale v úseku mezi Červeným bukem a Spálenou hospodou se pohybují stroje na těžbu dřeva. O víkendu tam pracovat nebudou, a pomine nebezpečí, že se s nimi lyžaři srazí," konstatovala ředitelka Jizerské o.p.s. Milena Jelínková.


Podle Jelínkové vyčistily pluhy a další mechanismy na úklid sněhu parkoviště v Bedřichově, odkud se vydává na magistrálu většina běžkařů. Na hlavní parkoviště u horské služby se o víkendu všechna auta někdy nevejdou. V rekreačním středisku se ovšem nacházejí i další parkoviště, byť je z nich k magistrále delší cesta.

Nahoru