V Libereckém kraji čekají velké potíže muzea, knihovnu i galerii

Archiv
Verze pro tisk |

V nejhorší situaci se ocitne knihovna, rozpočet jí zkrátil kraj i liberecký magistrát. ČTK to dnes řekla náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová.


"Věřím ale, že skutečné příjmy Libereckého kraje překročí v příštím roce naše možná až příliš pesimistické odhady a muzeím, knihovně a galerii peníze ještě přidáme," dodala Vajnerová.


Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum Českého ráje v Turnově, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, krajská knihovna i liberecká galerie již výrazně šetří na topení a elektřině. Někde si návštěvníci stěžují na zimu.


Liberecká knihovna získá od kraje v příštím roce až o 28 procent méně peněz než letos a dotace by se snížila asi o 11 milionů korun. V lepším případě krajská dotace klesne o 16 procent, tedy asi o 6,5 milionu korun. "K 1. lednu 2010 propustíme čtyři zaměstnance a pokud se situace nezlepší, nelze vyloučit, že v roce 2010 odejdou další. Hrozí omezení provozní doby a nákupu publikací a dalších informačních médií," upozornila ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. Liberecká radnice poskytne v roce 2010 krajské knihovně o 15 procent menší dotaci než loni, zhruba 1,7 milionu.


Muzeum Českého ráje v Turnově hospodaří s nejnižším příspěvkem ze všech tří krajských muzeí, ačkoliv do něj ročně zavítá až 70.000 lidí. "Dotaci na rok 2010 nám kraj snížil nejméně ze všech muzeí, z 8,3 milionu na osm milionů korun. Vlastními příjmy dokážeme pokrýt až 40 procent rozpočtu, ale zaměstnanci už jsou na pokraji sil a víc vydělat nedokážou. Dostali jsme se na hranu existence a čeká nás boj o přežití. Pokud se ekonomická situace ve státě nezlepší, poklesnou tržby ze vstupného. Jídlo, bydlení nebo léky budou pro lidi důležitější než kultura," uvedla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Zaměstnance propouštět nechce a ani nemůže, i kdyby ubyl jen jediný, muzeum by podle ní přestalo plnit funkce dané zákonem.


Oblastní galerie uspořádá za rok méně výstav než letos. Kvůli krizi od kraje dostane místo 10,2 milionu korun zhruba devět milionů. Z úsporných důvodů neudělá v příštím roce prosincové výstavy. Do zimy 2011 protáhne výstavy, které začnou na podzim 2010. "Zaměříme se hlavně na výstavy z našich sbírek, abychom snížili náklady na půjčování exponátů z jiných galerií a od soukromých sběratelů. Ušetříme tak kromě jiného na pojištění a na dopravě," upozornil ředitel galerie Jan Randáček.


Podobně se chystají překonat rozpočtové problémy Severočeské muzeum v Liberci a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Na příští rok by českolipské muzeum potřebovalo 12 až 13 milionů, ale počítá s příspěvkem nižším asi o deset procent. "Neuspořádáme tolik výstav jako letos. Musíme se sice přizpůsobit finančním možnostem, návštěvníci to však nesmí příliš poznat, abychom je neodradili," uvedl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Nahoru