V Libereckém kraji hrozí podle opozice zhoršení zdravotní péče

Archiv
Verze pro tisk |

Na polovinu se snížila provozní dotace pro léčebnu respiračních chorob ve Cvikově. Krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa (ČSSD) ujistil, že kraj příští rok rozpočet organizací posílí.


"Mám velké obavy o fungování především záchranky, pokud nenajdeme další peníze v průběhu roku, hrozí, že záchrance v září dojdou peníze," řekla ČTK starostka České Lípy a členka zdravotnického výboru kraje Hana Moudrá (ODS). Že ale kraj dokáže najít další prostředky, příliš nevěří. "Všichni víme, jaký byl vývoj příjmů v letošním roce, těžko lze předpokládat, že hospodaření skončí nějakým přebytkem," poznamenala.


Liberecký kraj počítá ve svém rozpočtu na příští rok se zhruba čtyřprocentním propadem daňových příjmů. Zatímco letos získal 2,057 miliardy korun, rozpočet na rok 2010 počítá s příjmy z daní 1,975 miliardy. Přesto je rozpočet stejně jako v minulých letech nastaven jako vyrovnaný s příjmy a výdaji 2,144 miliardy korun. Méně peněz ale bude na investice, na spolufinancování projektů z EU a šetřit budou muset i další příspěvkové organizace, na provoz dostanou 794,37 milionu korun, což je o devět procent méně, než měly v letošním rozpočtu.


Výrazně méně peněz je také v krajských fondech a grantových programech. Zatímco v letošním roce kraj na podporu hasičů a nejrůznějších aktivit rozdělil více než 184 milionů korun, pro příští rok počítá s 50 miliony. Třeba v letos zřízeném programu na podporu rozvoje cykloturistiky se dokonce s žádnými prostředky nepočítá. I tady ale krajský radní Bursa sliboval navýšení peněz příští rok. Opoziční starostové pro Liberecký kraj se sice pokusili objem prostředků na granty navýšit, ale nezískali pro svůj návrh dostatečnou podporu.


 

Nahoru