V Libereckém kraji je první automat na mléko, další se chystají

Archiv
Verze pro tisk |

Litr čerstvého plnotučného mléka prodává za 15 korun. Zařízení je zatím ve zkušebním provozu a další by mělo začít sloužit už příští týden v Liberci. Krajská veterinární správa eviduje v současné době další čtyři zájemce. ČTK o tom dnes informoval její ředitel Josef Král.


Do jednoho automatu chrastavský chovatel investoval 200.000 korun. "Zatím se denně prodává v průměru kolem 70 litrů," řekl dnes Podroužek. Doufá, že si mléko postupně své odběratele najde a zájem bude větší. V budoucnu by chtěl prostřednictvím automatů prodávat zhruba třetinu své denní produkce, která se pohybuje od 1000 do 1500 litrů mléka. V letošním roce zahájil přechod na ekologické zemědělství, jeho mléko tak bude v biokvalitě.


Chovatelů, kteří chtějí prodávat mléko přímo odběratelům, v Libereckém kraji i celé České republice přibývá. Hlavním důvodem jsou nízké výkupní ceny mléka - za litr mlékárny platí i méně než šest korun za litr. Výrobní cena mléka je přitom zhruba o třetinu vyšší. Farmáři doufají, že přímým prodejem vylepší své rozpočty, lidé zase mají možnost koupit kvalitní mléko přímo od výrobce. Automat na mléko už koupil i farmář Robert Erlebach. "Pokud vše dobře půjde, prodávat bych chtěl na konci příštího týdne," řekl dnes Erlebach.


Nízké výkupní ceny donutily už v minulosti několik menších farmářů v Libereckém kraji investovat do vlastních malých mlékáren. "Zhruba před deseti lety jsem o tom taky uvažoval, jsem ale farmář, ne mlékař, a tak bych si musel někoho najmout," poznamenal Erlebach. Pak se podle něj ceny stabilizovaly a nebyl důvod jít do tak náročné investice. Loni šly ale ceny za mléko tak radikálně dolů, že když se objevila možnost vlastního prodeje mléka prostřednictvím automatů, neváhal. "Je to riskantní, ale věřím, že v Liberci zákazníky najdu," řekl.


Vlastní automat není levný, ve srovnání s mlékárnou, která ale stojí řádově miliony, je to investice podstatně menší. Cena se pohybuje od 200.000 korun podle typu. "Automat včetně uzamykatelného přístřešku a dalšího příslušenství mě přijde zhruba na půl milionu korun," řekl Erlebach. Věří, že při prodejní ceně 13 korun za litr mléka se mu investice brzy vrátí. Prodávat chce kolem 350 až 400 litrů mléka denně, což je asi třetina produkce. Vlastní prodej je omezen předpisy, podle veterinární správy je možné prodat přímo jen část mléka, zbytek musí farmář zpracovat, nebo dodat mlékárně. O možnost přímého prodeje se už zajímali i farmáři ze Semilska, kde je chovů nejvíce, a z Českolipska.

Nahoru