V Libereckém kraji porostou mzdy v průměru o tři procenta

Archiv
Verze pro tisk |

Třeba pracovníci jablonecké radnice nebo českolipské nemocnice ale v příštím roce vůbec přidáno nedostanou. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Snažíme se lidem dojednat zvýšení mezd o tři procenta, zatím máme dohody, podle kterých se bude růst pohybovat mezi jedním a čtyřmi procenty," řekl deníku Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů, která v Libereckém kraji zastupuje 18.000 zaměstnanců zhruba 70 firem. Jednání nejsou podle Šubrta jednoduchá. "Firmy hrozí, že pokud prosadíme výraznější zvýšení platů, budou muset propouštět," vysvětlil odborář.


V průměru o tři procenta vyšší mzdu dostane příští rok 1300 zaměstnanců firmy TRW Automotive Lucas Varity. Dělníci ve společnost vyrábějící brzdy do vozidel mají na Jablonec nad Nisou poměrně vysoký průměrný plat přes 24.000 korun. "Část peněz dostanou zaměstnanci v měsíčních mzdách a zbytek ve formě odměny na konci roku, jejíž výše bude záležet na výsledku společnosti," uvedl personální ředitel firmy Vladimír Zákoucký.


V řadě společností se stále jedná. Například v Densu v Liberci odbory požadují navýšení mezd o tři procenta. "Zaměstnavatelé chtějí, aby narůst byl co nejmenší, ale tak je tomu vždy na začátku jednání, předpokládám, že k dohodě nakonec dojde," řekl Šubrt. Ve firmě Grupo Antolin podle něj jednání finišují, i tam žádají odbory tříprocentní růst mezd. "Zaměstnavatelé nás tlačí k nule," konstatoval šéf asociace.


Výši platů v příštím roce ovlivňuje hospodářská recese, firmy se bojí, že se ještě prohloubí. Letos automobilkám pomáhalo šrotovné v Evropě. Na odbyt šly především levnější malé vozy. S jejich odbytem mohou být problémy příští rok, protože zákazníci, kteří o nákupu nového vozu uvažovali, rozhodnutí díky šrotovnému urychlili. Problémy proto čekají hlavně firmy dodávající díly pro malá levnější vozidla.


V letošním roce vzrostla podle Českého statistického úřadu za tři čtvrtletí průměrná mzda v Libereckém kraji o 2,3 procenta na 20.397 korun. Zaměstnanci si tak polepšili o 452 korun. Růst mezd v kraji byl výrazně pod celostátním průměrem, který dosáhl růstu 3,6 procenta. Ve třetím čtvrtletí ale růst mezd v Libereckém kraji výrazně zrychlil. Ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím stoupla průměrná mzda o 4,3 procenta na 21.019 korun. Zaměstnanci tak za svou práci dostávali v průměru o 862 korun více než před rokem.


Podle Šubrta odpovídá zatím nárůst mezd tomu, co se v kolektivních smlouvách na letošní rok podařilo dohodnout. V průměru si odbory na zaměstnavatelích vymohly tříprocentní zvýšení mezd, loni ale bylo až trojnásobné. "Výraznější nárůst mezd ve třetím čtvrtletí souvisí se šrotovným, které zvýšilo výrobu. Do mezd se promítly hodiny přesčasů, které museli lidé odpracovat i o sobotách a nedělích," řekl ČTK Šubrt.

Nahoru