V Libereckém kraji přibylo viróz, na Semilsku je epidemie

Archiv
Verze pro tisk |

Hygienici zaznamenali 1508 pacientů na 100.000 lidí, o 172 více než před týdnem. Za hranici epidemie se považují 2000 lidí. Na Semilsku nemocnost hranici epidemie překročila, hygienici tam evidují 2198 nemocných na 100.000 obyvatel. ČTK to dnes řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová.


V uplynulém týdnu se v kraji neobjevil žádný laboratorně potvrzený případ klasické chřipky. Přibyli tři pacienti s pandemickou chřipkou A (H1N1), označovanou také jako prasečí. "V Libereckém kraji jsme od dubna zaznamenali 12 potvrzených případů pandemické chřipky, dva z nich s těžším průběhem. Počet onemocnění není v současné době alarmující, panika je zatím větší než skutečné riziko," upozornila Prattingerová.


V Libereckém kraji se zvýšil rovněž počet chorob podobných chřipce. Postihly více než 300 lidí a bylo jich dvakrát víc než před týdnem.


V Libereckém kraji omezila do dneška návštěvy zatím jediná nemocnice z devíti. V České Lípě nesmí lidé od čtvrtka za pacienty na interní oddělení. "Pečlivě sledujeme i zdraví našich zaměstnanců. Z 850 jich máme nemocných pouze devět. Virózy se zatím nešíří ani mezi pacienty," podotkl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Onemocnění horních cest dýchacích nekomplikují léčbu pacientů ani v dalších nemocnicích v kraji. Městská nemocnice v Jilemnici, jež leží na epidemií zasaženém Semilsku, však od soboty zakáže návštěvy. "Nechceme podcenit situaci. Naši zaměstnanci dostali již dříve pokyny, aby nechodili do práce, pokud se u nich vyskytnou příznaky nemoci," uvedl ředitel nemocnice Jiří Kalenský.


Na Semilsku evidují hygienici skoro o 28 procent více pacientů s chorobami horních cest dýchacích než před týdnem, kdy tam stonalo 1720 lidí na 100.000 obyvatel. Na Jablonecku jejich počet stoupl z 1422 na 1743, na Českolipsku z 1191 na 1264. Na Liberecku nemocných ubylo z 1249 na 1242 na 100.000 obyvatel.


Dětská lékařka z Tanvaldu na Jablonecku Jitka Michalíková uvedla, že virózy přibývají dosud jenom mírně a nemocnost se pohybuje na zhruba stejné úrovni jako loni v listopadu. "Dětí s vysokými teplotami přišlo v minulých dnech velmi málo," dodala. V nedaleké Desné v Jizerských horách se kvůli velké nemocnosti dětí přestalo dnes učit na základní škole. Žáci se do tříd vrátí až v pondělí 30. listopadu.


V Libereckém kraji byla epidemie onemocnění horních cest dýchacích naposledy v zimě 2006 až 2007. Koncem ledna 2008 postihla kraj epidemie klasické chřipky.


Letos v únoru sužovala epidemie onemocnění horních cest dýchacích Semilsko. Hygienici tehdy zaznamenali 2530 pacientů na 100.000 obyvatel a všechny tři nemocnice v okrese se uzavřely pro návštěvy. Návštěvy zrušila ve stejné době i liberecká nemocnice a domov důchodců v Českém Dubu. Letos v únoru se rozšířila také onemocnění podobná chřipce, která jsou mnohem horší než běžné choroby horních cest dýchacích. Schvácení pacienti mají vysoké teploty, sotva chodí a bolí je klouby.


 

Nahoru