V Libereckém kraji se málo žádá o odškodné za úrazy na chodníku

Archiv
Verze pro tisk |

V minulých zimách radnice platily za úrazy ze svých pojistek. Zjistila to ČTK. V jiných českých regionech už města evidují celkem desítky žádostí.


"Letos se na nás po pádu na chodník obrátila jedna zraněná paní. S vyřízením její žádosti o náhradu škodu nebudou problémy. Jsme pojištěni," řekl starosta Doks Zdeněk Krenický. Pětitisícové město vede od roku 2000 a pamatuje tři případy, kdy chodci získali odškodné za úrazy na městských chodnících.


V Liberci se letos zatím o náhradu škody za zranění na chodníku nepřihlásil nikdo. Loni magistrát uznal nároky na odškodné za úrazy téměř 20 lidem, peníze jim poskytly pojišťovny. Ani v Jablonci nad Nisou a v České Lípě neřeší radnice letos žádnou žádost o odškodné za zranění na chodníku. Stejně jako Liberec chrání obě města pojistky.


Letos přišla na Městský úřad v Jablonci nad Nisou žena, na niž spadl rampouch. "Zřítil se ale ze domu soukromého majitele, tak za nehodu neneseme odpovědnost. V minulých letech jsme řešili ročně jenom několik žádostí o náhradu škody za zranění na městských chodnících," podotkla mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.


V České Lípě není ještě ukončené jednání o odškodném za úraz na chodníku z loňského roku. "Případy, kdy po nás chtějí zranění lidé náhradu škody, jsou výjimečné," uvedla mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.

Nahoru