V Libereckém kraji se narodilo vloni 5411 dětí, porodnost klesla

Archiv
Verze pro tisk |

ČTK to dnes řekli mluvčí nemocnic. Trend odpovídá odhadům Českého statistického úřadu, který očekává, že se dětí bude rodit méně zhruba do roku 2030.


V liberecké porodnici se vloni narodilo rekordních 1684 dětí, to je o 108 více než v roce 2008 a o zhruba 200 více než před dvěma lety. "Podařilo se nám stabilizovat chod oddělení a navázat spolupráci se soukromými gynekology. Mohou u nás operovat a provádět porody svých pacientek," dodala mluvčí. O nárůst porodů se podle ní zasloužily i rodičky z okolí Frýdlantu, kde se v létě 2008 zavřela porodnice. Měsíčně přijede do Liberce rodit deset až 15 žen z Frýdlantska.


Do konce roku 2009 přišlo v Městské nemocnici Jablonec na svět 1335 dětí, o tři více než v roce 2008 a dokonce o 161 víc než rok před tím, řekla ČTK mluvčí nemocnice Petra Krajinová. Porodnice v Jablonci patří k nejvyhledávanějším v regionu, zhruba třetina žen, které tam rodí, není místních. Letos i vloni se tam také narodilo první novoroční miminko.


V Nemocnici s poliklinikou v České Lípě se vloni narodilo 1095 dětí. Během roku 2008 jich tam přišlo na svět 1186 a rok předtím 1128. "Zajišťujeme odběry pupečníkové krve a jezdí sem rodit ženy i z Ústeckého a Středočeského kraje," dodal mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Nemocnice je také nositelem titulu "baby friendly hospital", což znamená, že většina dětí je při odchodu z porodnice plně kojená.


Méně dětí se narodilo ve srovnání s předminulým rokem také v Turnově a Jilemnici. Obavy lidí, že turnovskou porodnici čeká zrušení, jsou podle lékařského náměstka Martina Hrubého neopodstatněné. "V roce 2010 nepočítáme s žádnými změnami fungování. Skoro polovina rodiček, které nás vyhledávají, je z Liberecka, Jablonecka nebo Mnichova Hradiště," řekl.

Nahoru