V Libereckém kraji slouží linka 112 i němým a neslyšícím

Archiv
Verze pro tisk |

Odborníci pro ně připravili počítačový program založený na SMS zprávách. Postižení ho mohou při komunikaci s pracovníky tísňové linky využívat od 1. února, řekla  novinářům mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.


"Tísňový" počítačový program pro lidi s postižením sluchu a řeči fungoval dosud v Česku pouze v Plzeňském kraji. "Všechny linky tísňového volání v Libereckém kraji počítaly do února jen s klasickými rozhovory mezi operátory a volajícím člověkem. Příjem textových zpráv na lince 112 jsme zavedli pouze pro handicapované. Abychom o nich měli přehled, obrátili jsme se na organizace, kde se sdružují," dodala Michalíčková.


Hasiči získali zatím čísla mobilů od šesti lidí s vadami sluchu a řeči z Libereckého kraje a zařadili je do svého počítačového programu. Na linku 112 se neobrátil zatím nikdo z nich. SMS zprávy od ostatních obyvatel nový systém nepřijímá. "Kdybychom linku 112 otevřeli pro SMS od všech majitelů mobilů, určitě by někteří nový systém zneužívali například ke vtipům a blokovali ho," upozornila Michalíčková. Při zjišťování místa, odkud řečově a sluchově postižený člověk posílá SMS zprávu, hasiči spoléhají i na sloupy veřejného osvětlení s identifikačními čísly v Liberci a v České Lípě nebo podobně označené železniční přejezdy na území celého Libereckého kraje.


"Za SMS na linku 112 zaplatí handicapovaný svým telefonním operátorům stejnou cenu jako za každou jinou textovou zprávu," podotkla Michalíčková. V Česku přijala linka 112 loni zhruba 3,5 milionu hovorů. Až 70 procent z nich však nebylo kvůli nouzi. Podle loňského průzkumu Evropské komise mají Češi nejvyšší povědomí o lince 112 ze všech 27 zemí Evropské unie. Ví o ní 58 procent obyvatel, zatímco v Itálie jenom tři procenta. Bezplatné jednotné evropské číslo 112 slouží ke kontaktování záchranné služby, policie nebo hasičů. Dnešek je Evropským dnem linky 112.

Nahoru