V Libereckém kraji žilo na konci září 438.671 lidí

Archiv
Verze pro tisk |

Přírůstek obyvatelstva byl podle Českého statistického úřadu podstatně menší než v posledních dvou letech. Ve srovnání s loňským rokem je sotva poloviční. Viníkem je zřejmě hlavně hospodářská krize a s ní související úbytek pracovních příležitostí.


Za výrazný růst počtu obyvatel kraj v minulosti vděčil hlavně přistěhovalcům přicházejícím za prací. Letos ale stěhováním získal 601 obyvatel, loni jich byl více než trojnásobek.


Za devět měsíců letošního roku se do Libereckého kraje přistěhovalo 3937 lidí, což bylo zhruba o pětinu méně než před rokem. Kraj ve stejné době opustilo 3336 obyvatel, když za stejné období loňského roku jich bylo o 235 méně. Celkově loni kraj v 1. až 3. čtvrtletí stěhováním získal 1897 lidí, letos jen 601.


Českolipsko ale stěhováním dokonce letos o 140 obyvatel přišlo. Region opustilo víc lidí, než se do něj nastěhovalo. Českolipsko je ale v kraji regionem nejvíce postiženým hospodářskou krizí. V lednu tam zkrachoval jeden z největších zaměstnavatelů - sklářská společnost Crystalex. Stovky lidí - hlavně cizinců, propustili také dodavatelé autosoučástí.


Navzdory krizi ve všech okresech kraje obyvatel přibylo, i když na Semilsku jen o 11 lidí. Nejvýraznější přírůstek obyvatel zaznamenali statistici na Liberecku, kde je stále nejvíce pracovních příležitostí. K nárůstu počtu obyvatel přispěla také poměrně vysoká porodnost. Za devět měsíců letošního roku se v Libereckém kraji narodilo 3975 dětí, loni jich ale za stejné období bylo ještě o 51 více. Zhruba 40 procent dětí se narodilo na Liberecku.


Přirozený přírůstek obyvatelstva byl ale navzdory poměrně vysoké porodnosti nižší než loni. Důvodem je poměrně vysoká úmrtnost, která je letos nejvyšší za posledních pět let. Za devět měsíců letošního roku v kraji zemřelo 3230 lidí, o 66 více než před rokem. Přirozenou cestou získal kraj 745 obyvatel, loni jich ale bylo 862. Nejčastější příčinou úmrtí byly nemoci oběhové soustavy, infarkty či cévní příhody, na něž umírá polovina lidí, ve čtvrtinu případů je příčinou smrti nádorové onemocnění.


V Libereckém kraji vstoupilo od ledna do září letošního roku do manželství 1780 párů, což bylo nejméně od roku 2004. Loni se ve stejném období uskutečnilo 1990 sňatků. Vyšší než loni je ale rozvodovost. Zatímco loni ukončily soudy 1026 manželství, letos bylo za devět měsíců roku v kraji už 1043 rozvodů.

Nahoru