V Mimoni oživí Masopust

Verze pro tisk |

Odbor kultury Městského úřadu v Mimoni pomohl v minulých letech vytvořit několik nových tradic. Občané města mají totiž díky několika poválečným přistěhovaleckým vlnám malý vztah k tradicím.

A tak nebylo lehké za pomoci různých místních organizací začít pravidelně organizovat např. Halloween, Zpívání pod vánočním stromem, velikonoční a vánoční dílny v městské knihovně či výstavu betlémů. Letos by se měl poprvé konat Mimoňský masopust. Okolní města jako Zákupy či Nový Bor už s pořádáním masopustních oslav mají zkušenosti a vesměs kladnou odezvu ze stran návštěvníků. Bude tomu tak i v Mimoni?
Termín masopustu byl stanoven na neděli 21. února. Od dopoledne bude na náměstí 1. Máje probíhat prodej zabijačkových pochoutek, stánkový prodej sladkostí, hraček, dárkového zboží apod., předvádět se budou různá řemesla. V jednu hodinu se sejdou masky a maškary. Čím pestřejší, tím lépe. Objevit by se měla tradiční kobylka, medvěd, babka s nůší atd. Do přípravy masek se zapojily mimoňské základní školy, gymnázium a Dům dětí a mládeže Vážka, takže se těšíme na hojnou účast dětí. Ale ani dospělí by neměli zůstat stranou, vždyť masopust je zábava pro všechny věkové kategorie!
Průvod masek se vydá středem města okruhem přes Mírovou a Malou ulici zpět na náměstí. Pokud to vyjde, bude na začátku průvodu i rytíř na koni. Na náměstí bude pokračovat zábava živou hudbou s Vosty Bandem a Zpěvandulemi, proběhne vyhlášení nejhezčích masek. Děti si budou moci zasoutěžit o drobné odměny a na návštěvníky akce čeká sladká odměna (jaká, to zatím neprozradíme). Přihlížející budou bavit šermíři a kejklíř.
Takže jste všichni srdečně zváni, nezapomeňte si kastrůlky na zabijačkový guláš a dobrou náladu. Zanechte doma chmury z počasí, oblečte se do pestrých hábitů a vyrazte slavit do Mimoně!

Nahoru