V Novém Boru bude Kaufland

Archiv
Verze pro tisk |

V sousedství bude ale prostor i pro menší obchodníky. Město záměr vítá. Přínosem bude hlavně 130 až 150 pracovních míst, která by tam měla vzniknout, řekl dnes novoborský starosta Jindřich Mareš.


Oblast Novoborska patří v Libereckém kraji k regionům nejvíce postiženým ekonomickou krizí. V lednu ukončil výrobu největší zaměstnavatel - Crystalex, a o práci tak přišlo na 1300 lidí. Propouštěly ale i další sklářské firmy a také řada dodavatelů součástí pro automobilový průmysl. Na konci října bylo na Novoborsku bez práce 1853 lidí a míra nezaměstnanosti vzrostla na 16,9 procenta. Nabídka práce je přitom mizivá. Vysokou nezaměstnanost pociťují i obchodníci a restauratéři. "Zatím ale nikdo nezkrachoval," poznamenal Mareš.


Všichni doufají, že s rozjezdem výroby v Crystalexu se situace ve městě postupně zlepší. Firmu získala společnost CBC Invest a postupně připravuje obnovení výroby. Sklo chce začít vyrábět po Novém roce. "Věříme, že Nový Bor je perspektivní lokalita, která má budoucnost," řekl dnes ČTK Jiří Škorpil, jednatel firmy Agile, která výstavbu nákupního centra ve městě s 12.000 obyvateli připravuje. Podobné obchodní centrum navíc podle něj ve městě i spádové oblasti se 30.000 obyvateli zatím chybí.


Projekt se teprve připravuje, podle informačního systému EIA počítá s výstavbou na tříhektarovém pozemku v ulici B.Egermanna. Vyrůst by tam měly dva objekty - supermarket o rozloze zhruba 4730 metrů čtverečních a obchodní dům o rozloze více než 3650 metrů čtverečních. K tomu dvě parkoviště dohromady pro 380 automobilů. Zahájení výstavby je naplánováno na podzim příštího roku s otevřením o rok později. "Rádi bychom ale začali stavět co nejdříve," dodal Škorpil.


 

Nahoru