V novoborském Crystalexu začali po roční pauze znovu tavit sklo

Archiv
Verze pro tisk |

Na obnovení výroby v Crystalexu čekali s napětím nejen zaměstnanci, ale celé město i region, pro které je sklárna největším zaměstnavatelem. V současné době pracuje v Crystalexu 228 lidí, v polovině roku by jich mohlo být až 450, řekl dnes novinářům jednatel společnosti Jiří Hudera.


Firma Crystalex CZ získala výrobní závody v Novém Boru, Karolince na Vsetínsku a Hostomicích na Teplicku za téměř 363 milionů korun, dalších 50 milionů musela podle Hudery investovat do obnovení výroby. Jako první se začnou vyrábět nejprodávanější soubory stolního skla Claudia a Diana a později budou následovat další soubory ze standardního sortimentu Crystalexu. Už v únoru 2010 chce Crystalex CZ vystavovat na největším sklářském veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem.


Už nyní má ale sklárna podle Hudery dostatek zakázek. "Postupně se k nám vracejí tradiční zákazníci z celého světa," řekl Hudera. Firma tak bude podle něho prodávat do 80 zemí světa. "Našimi největšími odběrateli jsou Rusko, Německo, USA nebo Kanada," dodal jednatel. V letošním roce by měla podle něj společnost uskutečnit zakázky za 600 milionů korun. "Pro příští rok plánujeme tržby 800 milionů korun a v dalších letech uvidíme, co nám dovolí trh," poznamenal Hudera.


Crystalex byl ještě na podzim 2008 největším podnikem zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) s ročním obratem kolem 1,5 miliardy korun. V té době zaměstnával přes 1800 pracovníků v Novém Boru, Hostomicích na Teplicku, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem. Od 22. září 2008 je společnost stejně jako celá skupina v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Výroba v Novém Boru se zastavila loni v lednu, když banky po skončení moratoria odčerpaly z účtů podniku veškerou hotovost.


Na Nový Bor i okolní region mělo ukončení výroby v Crystalexu velký dopad. Firma byla největším zaměstnavatelem a často v ní pracovaly celé rodiny. "Zastavení výroby se odrazilo nejen ve vysoké nezaměstnanosti, která dosáhla až 18 procent, menší tržby mají obchodníci, restaurace zejí prázdnotou," řekl dnes starosta Jindřich Mareš. Vysoká nezaměstnanost se odrazila i v rostoucí kriminalitě. "Nešlo o závažnou kriminalitu, ale hlavně o drobné krádeže hlavně v obchodech," vysvětlil starosta, který věří, že obnovení výroby přinese oživení do města.


CBC Invest s ruským kapitálem pracuje na obnovení výroby od loňského podzimu, kdy firma sklárny získala ve výběrovém řízení. Spolu s podnikem získal nový vlastník i značku Crystalex, od listopadu proto podniká pod novým názvem Crystalex CZ. "Zatím byly v provozu jen zušlechťovací provozy v Novém Boru a Karolince, které zpracovávaly sklo ze skladů a také pro slovenskou firmu Rona," řekl Hudera. V Hostomicích firma vyrábět nebude, tamní linky demontovala a převezla do Nového Boru. "Neuvažujeme ani o obnově ruční výroby, pro kterou byl už v minulosti malý odbyt," dodal.

Nahoru