Vakcínu proti chřipce zatím mají dvě ze sedmi nemocnic v kraji

Archiv
Verze pro tisk |

Podle Aleny Rýgrové z krajského úřadu v Liberci přijde do nemocnic 1460 dávek, což je asi 47 procent z množství, které je potřeba k očkování zdravotnického personálu. První dávky už také dostali praktičtí lékaři pro rizikové pacienty.


V uplynutém týdnu přibyli v regionu tři pacienti s pandemickou chřipkou A (H1N1), označovanou také jako prasečí. "V Libereckém kraji jsme od dubna zaznamenali 12 potvrzených případů pandemické chřipky, dva z nich s těžším průběhem. Počet onemocnění není v současné době alarmující, panika je zatím větší než skutečné riziko," uvedla Prattingerová.


Podle ní ale přibývá pacientů s onemocněním horních cest dýchacích. Za poslední týden se jejich počet zvýšil o 13 procent. Hygienici zaznamenali 1508 pacientů na 100.000 lidí, o 172 více než před týdnem. Za hranici epidemie se považuje 2000 nemocných na 100.000 lidí. Na Semilsku nemocnost hranici epidemie překročila, hygienici tam evidují 2198 nemocných na 100.000 obyvatel.


Městská nemocnice kvůli tomu omezila od dneška návštěvy u pacientů. Lidé, kteří se budou chtít podívat na nemocné, se budou muset nejprve dohodnout s lékařem. Pokud však budou mít příznaky virového onemocnění, zdravotníci jim vstup do nemocnice nedovolí, řekl ČTK ředitel nemocnice Jaroslav Krutský.


Omezení návštěv podle něj bude trvat do odvolání. "Na minimum ho chceme usměrnit na odděleních, kde jsou pacienti po operacích a ve vážném zdravotním stavu," podotkl ředitel s tím, že jde o preventivní krok související s nástupem chřipkové epidemie. Když bude počet respiračních onemocnění v regionu stoupat, bude přístup na lůžková oddělení semilské nemocnice uzavřen úplně.


V Libereckém kraji omezila minulý týden návštěvy zatím jediná nemocnice z devíti. V České Lípě nesmí lidé za pacienty na interní oddělení. Nemocnice sleduje také zdraví svých zaměstnanců, viróza se tam ale zatím nešíří.


Kvůli chřipce jsou v kraji také zavřené dvě školy - Základní a mateřská škola v Desné na Jablonecku a Základní škola v Jablonci nad Nisou-Rýnovicích.


 

Nahoru