Ve většině měst v Libereckém kraji zaplatí vlastníci vyšší daně

Archiv
Verze pro tisk |

Důvodem růstu daně je hlavně takzvaný Janotův balíček, který zvýšil základní sazby daně z nemovitosti na dvojnásobek. Některá města jako Liberec, Hrádek nad Nisou nebo Semily, využila možnosti a zrušila vlastní koeficient daně. Třeba Železný Brod nebo Nový Bor ale loni možnosti stanovit místní koeficient nevyužily, a tak nemají co rušit.


Města dostala v roce 2008 poprvé možnost zvýšit vlastním rozhodnutím daň z nemovitosti od letošního roku až na pětinásobek. V Libereckém kraji toho využila zhruba polovina z 39 měst, vesměs zvolila koeficient dvě. Na dvojnásobek tak letos vzrostla daň z nemovitostí třeba v České Lípě, Liberci, Turnově, Hrádku nad Nisou, Semilech nebo Chrastavě. Řada z nich se nyní rozhodla svůj koeficient zrušit a zmírnit tak dopady, které přinesl úsporný balíček ministra Eduarda Janoty, na vlastníky nemovitostí.


Třeba v České Lípě šli ale zcela jinou cestou - aby zmírnili dopady na vlastníky domů a bytů, zrušili obyvatelům paušální poplatek za likvidaci odpadu. Zákon sice umožnil do konce listopadu městům změnit svůj místní koeficient, a tím v roce 2010 daňové zatížení snížit, začne ale platit až od Nového roku. Radnice se proto obávala, že by mohlo ministerstvo vyhlášku o snížení koeficientu zrušit a lidé by pak museli daně doplatit včetně penále. "Odpustit poplatky za odpad nám proto připadalo schůdnější," řekla ČTK starostka Hana Moudrá.


V Liberci zastupitelé přesto koeficient zrušili a pro většinu plátců tak zůstane daň na letošní úrovni. Vydělají na tom ale vlastníci nemovitostí k podnikání, kde novela sazbu nezvýšila a zrušením koeficientu se jim daň vrátí na loňskou úroveň. I proto například v Semilech pro stavby určené k podnikání stanovili vlastní koeficient 1,5. "I při tom zvýšení ale podnikatelé zaplatí o čtvrtinu nižší daň než letos," řekl starosta Jan Farský. Semily by letos měly z daně získat 3,8 milionu korun, v příštím roce bude kvůli zrušení koeficientu příjem zhruba o 300.000 Kč nižší.


Také v Turnově sice koeficient dva zrušili, stanovili ale diferencované koeficienty pro jednotlivé typy nemovitostí a také pro některé části města. V těch okrajových budou daně na úrovni loňského roku, pro byty a domy v centru platí koeficient 1,4 a pro nemovitosti k podnikání 1,5. "Snažili jsme se zmírnit dopady Janotova balíčku," řekl místostarosta Jaromír Pekař. Do městské kasy přinese změna místo letošních 13,5 milionu asi 18 milionů korun. "Těžko se to propočítává," přiznal Pekař. Také v Chrastavě se koeficient dva snížil na 1,4, podle starosty Michaela Canova je ale vyhláška schválená před účinností zákona neplatná.


Třeba v Desné koeficient zůstane i v příštím roce na letošní úrovni a daně tak většině plátců vzrostou na dvojnásobek. Do rozpočtu by to mělo přinést navíc asi 1,5 milionu korun. Byly kolem toho velké diskuze, ale rozpočet města bude kvůli krizi velmi napjatý a každá koruna se nám bude hodit," řekl starosta Marek Pieter. Přiznal ale, že by spíš než zvýšení koeficientu daně z nemovitosti uvítal podíl na spotřební dani.


Nejvýraznější zvýšení daně z nemovitosti v Libereckém kraji čeká ale obyvatele padesátitisícového Jablonce nad Nisou. Nejenže Janotův balíček zvýšil základní sazby na dvojnásobek, další zvýšení daní přidalo i zastupitelstvo. Do městského rozpočtu by to mělo přinést navíc 28 milionů korun, tedy třikrát víc než letos. Majitel běžného panelákového bytu zaplatí místo letošních 330 korun v příštím roce 1300, pokud má garáž tak místo 190 korun dokonce dalších 800 korun. Jablonec je zatížen dluhy a peníze potřebuje, přesto se podle zastupitelky Soni Paukrtové neobejde bez dalšího dlouhodobého úvěru.

Nahoru