Výstavba solárních elektráren ohrozila přírodu na Českolipsku

Archiv
Verze pro tisk |

ČTK to dnes řekla ředitelka ČIŽP v Liberci Hana Kolářová.


"Problémy s výstavbou solárních elektráren řešíme v České Lípě, v Mimoni, v Ralsku - Jablonečku a v Markvarticích v Podještědí. Firmám můžeme udělit pokuty až dva miliony korun," dodala Kolářová. V jednom případě inspekce zakázala další kácení. V dalším případě úplně zastavila přípravné práce kvůli obavám, aby výstavba solární elektrárny neuškodila lokalitě se vzácnými živočichy a rostlinami.


"Pro firmu je trestem už i oddálení prací. Budoucí majitelé solárních elektráren se občas ženou do výstavby bezhlavě. Vidí především dotace a příští zisky a zapomínají na přírodu," konstatovala Kolářová. Budování solárních elektráren ohrožuje nezřídkakdy také chráněná ptačí území ze soustavy Natura 2000.


ČIŽP zaznamenává v Libereckém kraji zvýšený zájem o výstavbu solárních elektráren od roku 2008. Projekty je umisťují do nevyužívaných bývalých průmyslových nebo armádních areálů, ale někdy i na lokality i do cenné krajiny. "Solární elektrárny potřebují hodně slunce a světla. A souvisí s nimi i velkoplošné kácení stromů, což nejednou přináší střety s ochranou přírody," shrnula Kolářová.


Za loňský rok vyrobily solární elektrárny v Libereckém kraji 700 megawatthodin elektrické energie - zatímco v roce 2008 třiapůlkrát méně. V plánu je kolem 350 projektů na další solární elektrárny o instalovaném výkonu 320 megawattů. Investory lákají vysoké výkupní ceny elektřiny a klesající náklady. Peníze vložené do výstavby solárních elektráren se obvykle vracejí za pět až sedm let.


 

Nahoru