Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Výstavy v Drážďanech

Archiv

Státní umělecké sbírky v Drážďanech tvoří celkem 11 různých muzeí, která vytvářejí jedinečnou tematickou rozmanitost celosvětově proslulých sbírek. Sbírky byly vytvořeny z umělecké pokladnice z roku 1560 a mají svůj původ v barokních sbírkách saských kurfiřtů a králů Augusta Silného a jeho syna Augusta III. Toto velké bohatství chtějí přiblížit široké veřejnosti, proto v muzeích nabízí tematické prohlídky pro skupiny i pravidelné prohlídky s průvodcem pro veřejnost.



Proměnění bohové


Výstava spojuje hlavní díla dvou muzeí světového významu. Zhruba 70 vystavovaných antických plastik pochází z královských sbírek madridského muzea Museo Nacional del Prado a ze sbírky plastik Staatliche Kunstsammlungen Dresden, které patří mezi nejvýznamnější antické sbírky mimo Itálii. Společně prezentují exemplární klíčová díla antiky - od řecké klasiky až k pozdně antickému římskému umění. Japonský palác se svým impozantním atriem a Canalettovým pohledem na Labe tvoří mimořádnou kulisu této výstavy.


Japonský palác Drážďany:
otvírací doba 10 - 18, čtvrtek 10 - 22
vstup: 5 Euro, zlevněné 3 eura


Carl Gustav Carus - Příroda a myšlenka


Carl Gustav Carus (1789-1869) patřil mezi vynikající osobnosti duchovního a společenského života v Německu v 19. století. Celých 55 let působil jako lékař a přírodovědec, filozof a umělec v Drážďanech. Carus je považován za "univerzálního učence" ve smyslu Goetheho či Alexandra Humboldta a za představitele romantiky v Drážďanech.


Výstava ukazuje Carusovo obsáhlé a mimořádně rozmanité životní dílo ve všech jeho podobách. Kromě maleb a kreseb jsou k vidění také lékařské přístroje, dopisy, jeho spisy, anatomické modely či sbírka lebek, které vytvořil Carus jako lékař. Výstava podává komplexní a fascinující celkový pohled na tohoto univerzálního učence a jeho epochu. Díla z mezinárodních muzeí doplňují objekty z četných drážďanských sbírek, mezi jiným ze Saské zemské knihovny, Státní a univerzitní knihovny a Národopisného muzea.


Výstava se koná na dvou místech:
Zwinger - otevírací doba 10 - 18, pondělí zavřeno
Zámecká rezidence - otevírací doba: 10 - 18, úterý zavřeno
 
Nová zelená klenba v Rezidenčním zámku


Grünes Gewölbe - "Zelená klenba" - je jedním ze světově nejznámějších a nejbohatších muzeí představující díla ze státních pokladnic. Ve dvou výstavních prostorách Vás okouzlí nesmírná okázalost a zářivá nádhera, s jakou se prezentoval barokní drážďanský dvůr. Z blízka si můžete prohlédnout překrásná díla ze zlata, stříbra, drahých kamenů, ze slonové kosti či jantaru.
 
Víra Moc Láska


Více než dvě století udržovalo Saské kurfiřství velmi úzké vztahy s Dánskem, v té době nejmocnějším královstvím na severu Evropy. Základy dlouhotrvající alianci položil sňatek mezi vévodou Augustem a dánskou princeznou Annou v roce 1548.
Výstava ukazuje významná malířská díla, šperky zdobené drahokamy, nádherné zbraně či dvorní oděvy, ale také podává představu o slavnostech, kterými oba šlechtické rody oslavovaly svá dynastická spojení.


Zámecká rezidence:
otevírací doba 10 - 18, úterý zavřeno


Muzeum Saského lidového umění se sbírkou loutkových divadel


V působivé budově Jägerhof staré čtyři století jsou umístěna mistrovská i naivní díla lidového umění ze Saska a také jedna ze světově největších sbírek loutkových divadel.


Jägerhof - vstupné 3 eura, zlevněné 2 Eura