Za záchranu šenovské sklářské školy bojuje i celosvětová petice

Archiv
Verze pro tisk |

Petice Mezinárodní sklářské aliance se šíří na internetu díky Marcusovi Meltonovi ze Západotexaské A&M univerzity (WTAMU). Druhou petici vytvořili v Kamenickém Šenově obyvatelé města. Novinářům to dnes řekl ředitel ohrožené uměleckoprůmyslové školy František Janák.


"Sloučení škol v Novém Boru a v Kamenickém Šenově by znamenalo zánik školy v Kamenickém Šenově, která byla založena v roce 1856 a je nestarší sklářskou školou na světě," píše se v české petici.


Celosvětová petice označuje školu v Kamenické Šenově za součást kulturního světového dědictví. "Vzešly z ní mnohé nejvýznamnější sklářské osobnosti 19. a 20. století a ovlivňovala celosvětové sklářské trendy," stojí v mezinárodní petici. Vyzývá k ochraně školy umělce, profesory univerzit, kurátory, odborníky z muzeí, vědce i majitele galerií a sběratele uměleckého skla z celého světa.


Vedení Libereckého kraje chce, aby se školy administrativně sloučily 1. dubna příštího roku. "V Kamenickém Šenově však počítáme s výukou i s maturitami až do konce června. Až potom převedeme z Kamenického Šenova do Nového Boru všechny sklářské obory a všem pedagogům z Kamenického Šenova nabídneme v Novém Boru místa. Ředitel z Kamenického Šenova by mohl v Novém Boru pracovat jako zástupce ředitelky pro umělecké obory," konstatoval náměstek libereckého hejtmana pro školství Radek Cikl.


Sloučení školy v Kamenickém Šenově se školou v Novém Boru musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, o jejím osudu rozhodne pravděpodobně v lednu. "Snažíme se, aby o nás zastupitelstvo jednalo později - až po věcné a odborné diskusi o budoucnosti sklářských škol. Během uplynulého týdne jsme zjistili, že za námi stojí umělci, muzea, sklářské firmy a školy, město Kamenický Šenov i rodiče našich studentů," uvedl Janák.


Podle Cikla má novoborská škola výhodu, že se tam na rozdíl od školy v Kamenickém Šenově vyučuje více sklářských oborů. V Kamenickém Šenově studuje v prvním ročníku střední školy 13 žáků a škola se neobejde bez drahé rekonstrukce. Cikl hovoří až o 60 milionech korun, Janák o částce mnohonásobně nižší.


Škola v Kamenické Šenově je nyní naplněná z necelých 40 procent. Kraj v minulých dvou letech poslal do Kamenického Šenova na platy pedagogů mimořádné dotace 1,5 a 0,95 milionu korun, což není v roce 2010 kvůli velkým problémů v rozpočtu možné.


Do novoborské střední školy nyní chodí přes 200 studentů a je naplněná z necelé třetiny. Do prvního ročníku sklářského učiliště nastoupilo sedm studentů a museli se spojit do jednotřídky s 20 žáky druhého ročníku. Studenti se sklářskou specializací v Novém Boru ubývají. Loni škola poprvé přijímala děti do gymnázia - v současném druhém ročníku jich studuje 11, v prvním 21.


Loni nastoupilo do krajských středních škol téměř 21.000 žáků, letos zhruba 19.000 a v roce 2011 jich bude přibližně 16.000. Podle Cikla budou počty studentů klesat až do roku 2020 a kraj se nevyhne rušení dalších svých středních škol. Nyní mu jich patří 38.

Nahoru