Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Zámek Lemberk přeje všem krásné prožití svátků vánočních

Archiv

Děkujeme i všem svým interním spolupracovníkům a organizacím, kteří se podíleli na jeho bezproblémovém chodu či pomoci při zajišťování různých kulturních i společenských programů. Ale ještě než se všichni se sklenkou v ruce rozloučíme s rokem 2006, dovolte nám za tímto rokem malé ohlédnutí a zhodnocení jeho úspěchů či neúspěchů.


V letošním roce navštívilo zámek Lemberk necelých 26 000 návštěvníků, což je sice o téměř 3 000 méně než v roce 2005, ale více než např. v letech 2003 či 2004. Nejsilnějším měsícem s největším počtem návštěvníků byl srpen, ve kterém deštivé a chladné počasí přímo k návštěvě hradů či zámku vybízelo. V tomto měsíci přišlo na zámek celkem 7 254 osob především z České republiky, následovali návštěvníci z Německa, Holandska, Polska a jiných zemí. Naopak nejslabším měsícem s počtem pouhých 1 554 osob byl duben, ve kterém se nekonečně dlouhá zima nechtěla vzdát své vlády a návštěvníkům se do promrzlého zámku příliš nechtělo.


Tento rok se na zámku Lemberk uskutečnilo celkem dvanáct kulturně společenských akcí, z nich tři nově zvolené se setkaly s velkým úspěchem. První z nich se uskutečnila hned na počátku návštěvnické sezony. O velikonočních svátcích jsme prohlídky zámku netradičně zaměřili na stavební a restaurátorskou činnost a  během nich byly k vidění i prostory jinak zcela nepřístupné. Návštěvníci byli seznámeni především se stavebním vývojem zámku od 13. století až po současnost, měli možnost seznámit se s restaurátorskou činností včetně restaurátorských zpráv a v neposlední řadě také s cenovou problematikou veškerých oprav. Prohlídka zahrnovala kromě běžně přístupných místností i hradní hladomornu, západní bastion, který sloužil k obraně, a velký zájem byl o půdní prostory.


Druhou velkou a úspěšnou akcí bylo na omezenou dobu zpřístupnění hlavní věže - „ Týden na lemberské věži“. Uskutečnila se o hlavních prázdninách v týdnu od 18. do 23. července. Během této prohlídky se návštěvník při výstupu na ochoz seznámil se stavebním a historickým vývojem věže, nahlédl do hradního žaláře a za odměnu po zdolání 125 schodů se mu naskytl výhled do krajiny Lužických hor, Ještědského hřbetu a na malebné město Jablonné v Podještědí. Zájem o výstup na věž byl díky pěknému počasí s dobrou viditelností veliký, během šesti dnů vystoupalo na věž 660 osob především z Jablonného v Podještědí a jeho blízkého okolí.


Třetí významnou akcí pak byly noční prohlídky zámku, které se uskutečnily 9. září v rámci Dnů evropského kulturního dědictví. Prohlídky nasvíceného zámku pouze svíčkami a loučemi sklidily velký úspěch. Návštěvníky zámeckých interiérů vedené průvodci v historických kostýmech provázela veselá nálada umocněná tzv. živými obrazy, doprovodným tanečním vystoupením v Bajkovém sále a především teplou medovinou prodávanou na nádvoří. Ke konci prohlídek jsme všem polechtali chuťové buňky grilovanými kuřaty v černé kuchyni (byla určena jako odměna personálu).


Všechny tyto netradiční prohlídky se v letošním roce uskutečnily poprvé a zajisté bude naší snahou je v rámci provozních možností v následujících letech zopakovat. Kromě těchto neobvyklých prohlídek byly na letošní rok na programu zařazeny i tradiční kulturní akce. 1. května proběhla v rámci Žehnání Zdislavina pramene v Bredovské zahradě každoroční lidová veselice, kdy příjemnou atmosféru navodila hudba, prodejní stánky i občerstvení. Odpoledne byl slavnostně otevřen nově opravený lesní hřbitov v malé rokli pod zámkem, kde jsou pochováni vojáci ze sedmileté prusko – rakouské války (1756-1763). A navečer se v tento den v Nárožním salonku zámku Lemberk pořádal benefiční koncert, jehož výtěžek byl věnován dětem v Krajské nemocnici v Liberci.


V sobotu 27. května se v rámci pouti k hrobu svaté Zdislavy konané v Jablonném v Podještědí uskutečnil na nádvoří zámku malý dobový jarmark a v zámecké kapli hrálo návštěvníkům komorní duo JAK AMADEUSZ z Polska. Muzeum svaté Zdislavy bylo přístupné bez průvodce, aby se příležitostní poutníci mohli u Zdislaviny světničky zastavit a v klidu uctít její památku.


Následující neděli 4. června se v zámecké kapli konala Svatodušní bohoslužba.


Dne 24. června na zámku účinkoval kytarový soubor Guitar Arte Trio a společně s mezzosopranistkou Blankou Černou představili hudební program „Noci ve španělských zahradách“. V rámci Dnů evropského kulturního dědictví byly kromě výše uvedených nočních prohlídek o víkendu 9. a 10. září běžné prohlídky zámku doplněny o zhlédnutí nepřístupných místností jako Rytířský sál, rokokový salonek či klasicistní ložnice. Konec září byl znovu v duchu hudební produkce, kdy se zámek stal opětovným hostitelem zahajovacího koncertu 9. Mezinárodního festivalu komorní hudby. Na tomto koncertu vystoupili loutnista Brian Wright a přední česká pěvkyně Jarmila Chaloupková společně s renesančním souborem Ambrosie.


Od 1. listopadu 2006 do 31. března 2007 je zámek pro veřejnost uzavřen. Neznamená to však, že jeho zaměstnanci k poslednímu říjnu zámek uzamknou, odejdou domů a vrátí se na něj až na začátku dubna příštího roku, kdy ho znovu pro veřejnost otevřou. Během zimního období na zámku pokračují běžné pracovní a provozní povinnosti jako na každém jiném pracovišti, jen s výjimkou omezené návštěvnické sezony a pochopitelně také s menším počtem zaměstnanců. Je potřeba provést různorodé drobné údržbářské a úklidové práce. Inventury skladových zásob, majetku a mobiliárního fondu. V novém roce začne opět příprava následující návštěvnické sezony, která spočívá v sestavení vlastního rozpočtu, aktualizaci průvodcovského textu a konkurzu průvodců, přípravě kulturních akcí a výstav, přípravě stavebních a restaurátorských akcí.


Během zimního období je potřeba zámek zajistit - „zazimovat“ proti zhoršeným klimatickým podmínkám, kdy teplota v interiérech zámku dosahuje -5°C. Předměty choulostivé na zimu se proto přesouvají do vytápěných místností, kde se během zimy ošetřují a čistí, a ostatní mobiliář se zakrývá textiliemi. Před začátkem sezony probíhá velký generální úklid celého zámku, což znamená mytí oken, čištění koberců, leštění mobiliáře, vysávání prachu na štukové výzdobě stěn a stropů apod.


V současné době na zámku probíhají rozsáhlé stavební práce, které spočívají v restaurování štukové výzdoby Rytířského sálu v hodnotě cca 1 000 000,-Kč, prováděné restaurátorskou firmou ak. sochaře Vojtěcha Adamce. Intenzivně se také pracuje na celkové konzervaci renesanční sgrafitové západní fasády zámku, a to včetně opravy klasicistních oken a mříží, ve finanční hodnotě cca 1 000 000,-Kč, kterou provádí firma Reopa, s.r.o. Generální opravy se po mnoha letech dočkaly také vstupní mosty, které byly již řadu let v neutěšeném stavu. Rozpočet na jejich rekonstrukci činí cca 800 000,-Kč a stavbu provádí firma Gedos z České Lípy. Oprava mostu spočívá v celkovém sejmutí mostovky až na samotnou klenbu, její následnou opravu a znovupoložení všech izolačních vrstev, odtokových pískovcových žlábků a položení původní valounkové dlažby, která byla po sejmutí hlinito-pískovcového nánosu objevena.


Zajímavé jsou také první výsledky archeologického průzkumu, který odhalil staré pískovcové odtokové žlábky, vyježděné koleje po kočárech, prvorepublikové vodovodní potrubí nebo pískovcové krokve u vstupní věže po renesančních padacích mostech, které byly na konci 18. století zrušeny. Všechny tyto tři rozsáhlé opravy budou pokračovat ještě v příštím roce a my doufáme, že k nim přibudou ještě některé jiné, protože jak se lidově říká : „je zde práce jak na kostele“.


Na závěr nám ještě dovolte podělit se s Vámi o vánoční báseň, kterou nám poslala naše stálá dopisovatelka paní Alena Veithová z Brna.


Betlém


Nad Betlémem se hvězda rozsvítila, do chudičkého chléva posvítila. Cestu k němu nám ukázala. Tam se ten zázrak stal, Syn Boží se narodil nám. Jako králové tři od východu i my najdeme cestu k němu. Ať v našich srdcích je láska a pokora, která Tě Ježíšku na svět přivítá.


Za správu zámku Lemberk Bc. Renata Černá a Šárka Procházková