Zemanovu SPO povede v Libereckém kraji do voleb ředitelka školy

Archiv
Verze pro tisk |

Zvolili ji delegáti dnešní krajské konference v Liberci. Zeman ČTK řekl, že Dunajčíkovou považuje za úspěšnou a užitečnou ženu.


"Je první ženou na čele našich krajských kandidátek," dodal Zeman. Dunajčíková až dosud neměla v politice žádné zkušenosti - na rozdíl od čtyřky na kandidátce SPO Oldřicha Němce a pětky Miroslava Coufala. Němec pracoval v minulosti jako poslanec, Coufal jako senátor - oba za ČSSD.


Předsedou SPO v Libereckém kraji se dnes stal podnikatel ze Svijanského Újezdu Jaroslav Masopust. Zeman chce, aby SPO překročila v Libereckém kraji v únorových předvolebních průzkumech pětiprocentní hranici a na konci měsíce se dostala do diskusního pořadu České televize s moderátorem Václavem Moravcem. V nejbližší době se proto Zeman chystá na mítinky do Liberce a do Jablonce nad Nisou.


V lednu by SPO podle průzkumu agentury SANEP volily v Česku 3,3 procenta dotázaných, nedávný únorový průzkum SANEP jí slibuje jedno procento hlasů.


SPO si vybrala své lídry pro volby do Poslanecké sněmovny i v jiných krajích. Na Vysočině ji povede bývalý ministr dopravy za ČSSD Jaromír Schling, na jihu Čech právník František Pohanka, ve středních Čechách bývalý poslanec ČSSD Jan Žižka.


Program SPO voličům slibuje posílení přímé demokracie na všech stupních samosprávy, včetně přímé volby prezidenta, hejtmanů i starostů. Dalším cílem je návrat k progresivnímu zdanění příjmů, vyšší zdanění právnických osob, zdanění luxusu a zákon o prokázání původu příjmů a majetku. Zeman chce také prosazovat posílení zahraničních protiteroristických vojenských misí na úkor ostatních aktivit armády.


Zeman ohlásil návrat do politiky loni. Od podzimu objíždí Českou republiku a získává příznivce. Slíbil, že se zúčastní všech krajských konferencí své strany. Přípravný výbor SPO tvoří jeho bývalí ministři Miroslav Grégr, Eduard Zeman, Jan Fencl a Jaromír Schling. Na vzniku nové strany má důležitý podíl i lobbista a Zemanova pravá ruka Miroslav Šlouf.

Nahoru