Zima v Libereckém kraji už stála miliony, peníze zatím nechybí

Archiv
Verze pro tisk |

Radnice s drsnější zimou a větším množstvím sněhu počítají a podle toho nastavují své rozpočty. Třeba stotisícový Liberec stojí zimní údržba v průměru kolem 40 milionů korun, sousední Jablonec asi polovinu. Letošní zima je až na říjnovou kalamitu zatím průměrná, odpověděli na dotaz ČTK zástupci měst.


"Dosavadní průběh zimy v Liberci lze považovat za normální, s výjimkou loňského října, kdy byly kvůli těžkému mokrému sněhu problémy hlavně s popadanými a polámanými stromy, které zablokovaly silnice," řekl dnes ČTK Michal Buzek, mluvčí libereckých technických služeb, které zimní údržbu komunikací v krajském městě zajišťují. Nejdražší zima byla zatím v Liberci loňská, kdy ve druhé polovině února spadlo tolik sněhu, že bylo nutné ho z města odvážet. Celkem tehdy stál úklid města 54 milionů korun. Letos je zatím sněhu v Liberci málo.


V Jablonci nad Nisou stojí zimní údržba podle množství sněhu od deseti do 20 milionů korun. Nejvíce radnice zaplatila v loňském roce, kdy údržba komunikací stála 22 milionů korun, na letošní rok je připraveno 18 milionů. "Patříme k horským městům a s velkými výkyvy počasí musíme počítat," řekla dnes ČTK mluvčí tamní radnice Jana Fričová. S výjimkou kalamity loni v říjnu, která stála Jablonec asi pět milionů, je podle Fričové letošní zima poměrně klidná. Sníh se hromadí postupně a daří se ho odklízet, technickým službám nechybí peníze ani posypový materiál.


Ani devítitisícové Semily zatím problémy s nedostatkem financí na zimní údržbu nemají. Tamní radnice zvýšila kvůli rozšíření úklidu chodníků rozpočet na zimní údržbu zhruba o pětinu na tři miliony korun a vyčerpána je zatím asi třetina. "Průběh zimy je zatím poměrně dobrý, sněhu je méně a také říjnová sněhová kalamita se nám vyhnula. Pokud nepřijde něco mimořádného, měly by nám peníze bez problémů stačit až do jara," řekl dnes ČTK jednatel Technických služeb města Lubomír Jelínek.


Podobné je to v České Lípě, kde podle mluvčí tamní radnice zatím na zimní úklid vynaložili něco přes tři miliony korun. To je asi třetina rozpočtu na zimní údržbu.

Nahoru