Zimní olympijský festival v Liberci podpoří EU 50 miliony korun, 128 milionů dá kraj

Archiv
Verze pro tisk |

Při takzvaném porcování "evropského medvěda" schválili poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek příspěvek dva miliony eur (51 milionů korun). Tři čtvrtiny prostředků by měl organizační výbor dostat v příštím roce, zbylou čtvrtinu až po vyúčtování celé akce. O přesných pravidlech použití peněz se bude jednat v lednu, řekl dnes novinářům předseda správní rady festivalu Petr Doležal (ODS).


Zimní olympijský festival mládeže se uskuteční od 12. do 19. února 2011 na sportovištích v Liberci, Jablonci a středisku Rejdice v Kořenově na Jablonecku. Zúčastnit se ho má na 1500 sportovců ve věku 14 až 18 let ze 49 zemí. Soutěžit se bude v alpském lyžování, běhu na lyžích, biatlonu, krasobruslení, ledním hokeji, severské kombinaci, skocích na lyžích a ve snowboardingu.


Organizace olympiády má stát 165 milionů korun, z toho 128 se zavázal poskytnout Liberecký kraj. "Příspěvek je rozložen do čtyř let, v rozpočtu na příští rok máme připraveno 50 milionů korun," řekl náměstek libereckého hejtmana pro školství a sport Radek Cikl (ČSSD). Díky podpoře z unie podle něj kraj ušetří. Peníze dostane přímo organizační výbor, Liberecký kraj bude ale moci díky tomu svůj příspěvek snížit. "Zavázali jsme se, že pokud podporu z EU získáme, posílíme o 20 milionů korun grantové programy kraje," dodal Cikl.


Už za měsíc se v Liberci uskuteční generálka na festival, kterou bude čtvrtá zimní olympiáda dětí a mládeže. V pěti městech a obcích Libereckého kraje bude od 31. ledna do 5. února soutěžit v zimních sportech na 1200 sportovců ve věku 11 až 15 let z celé České republiky. Akce přijde na 14 milionů korun a přibližně polovinu nákladů pokryje Liberecký kraj. Na olympiádu přispějí i Český olympijský výbor a sponzoři. Další peníze získají pořadatelé od účastníků.

Nahoru