Zimní úklid v České Lípě bude kvůli chodníkům o 40 procent dražší

Archiv
Verze pro tisk |

Důvodem je takzvaná chodníková novela, která klade obcím za povinnost starat se v zimě o údržbu chodníků. Ve čtyřicetitisícovém městě se nebude uklízet jen na 19 vybraných úsecích, které jsou málo využívané. ČTK to řekla mluvčí radnice Kateřina Amrichová.


Česká Lípa bude v zimě platit úklid 90 kilometrů místních komunikací a 130 kilometrů chodníků. Chodníků je zhruba o třetinu více než v minulých letech, a zimní úklid se tak prodraží zhruba o tři miliony korun. "Snažíme se zajistit úklid většiny komunikací, někde se ale budou chodníky uklízet třeba jen na jedné straně, zapojit chceme i nezaměstnané na veřejně prospěšných pracích," doplnila starostka Hana Moudrá. Chodníky, které se uklízet nebudou, město označí.


Zhruba o pětinu více budou podle předběžných odhadů potřebovat na zimní úklid devítitisícové Semily. Podle starosty Jana Farského počítá rozpočet letos na zimní údržbu s 2,5 milionu korun. "Zvýšený rozsah si vyžádá i nákup nového víceúčelového stroje, který bude úklid chodníků hlavně v centru zajišťovat," řekl Farský. V centru města a na sídlištích bude město uklízet všechny chodníky, v okrajových částech bude vždy alespoň jeden chodník udržovaný. "Chodníky, které se uklízet nebudou, budou do 20. listopadu označeny," dodal starosta.


Ve stotisícovém Liberci s výrazným nárůstem nákladů na zimní údržbu nepočítají. "Už v minulých letech platilo město úklid chodníků a komunikací zejména v centru bez ohledu na vlastníka přilehlých objektů," řek primátorův náměstek Ondřej Červinka. Na letošní zimu počítá radnice s náklady kolem 40 milionů korun, což je zhruba na úrovni minulých let. Jen předchozí zima stála rekordních 54 milionů korun, hlavně kvůli únorové sněhové kalamitě a mimořádné údržbě kvůli lyžařskému šampionátu.


Letos v zimě se bude v Liberci uklízet téměř 390 kilometrů ulic, což představuje 86 procent městských komunikací, schodiště, přechody pro chodce i autobusové zastávky. Technické služby budou odklízet sníh také ze 130 kilometrů chodníků, což je zhruba stejný rozsah úklidu jako v České Lípě, která je sotva poloviční. V Liberci se bude v zimě uklízet jen 46 procent chodníků, ostatní budou označeny. Zejména na méně využívaných komunikacích se budou chodníky uklízet jen na jedné straně vozovky.

Nahoru