Život v Libereckém kraji podraží

Archiv
Verze pro tisk |

Největší růst nákladů čeká asi vlastníky nemovitostí v Jablonci nad Nisou, kde až čtyřnásobně vzroste daň z nemovitosti.


Jablonecko patří v kraji k regionům, na něž nejhůře dolehla hospodářská krize. Kvůli ukončení výroby v Jablonex Group a propouštění v automobilovém průmyslu je tam bez práce 5000 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 11,3 procenta.


Jablonecká radnice si od vyšších daní slibuje dalších 28 milionů korun do rozpočtu. Pro čtyřčlennou rodinu v patrovém domku s garáží a pozemkem kolem 900 metrů čtverečních to znamená zaplatit více než 3840 korun, letos stačila necelá třetina. Dalších 800 Kč zaplatí ročně navíc za vodu. Život výrazně podraží i v městském bytě. Vedle dražší vody si připlatí 600 korun ročně za teplo a asi o 12.780 Kč navíc zaplatí na nájemném. Tržní nájmy jsou ale dvojnásobné. Proti vysokým daním sepsali v Jablonci petici, snížení je nereálné, město už nemá šanci rozhodnutí změnit.


Vyšší daně z nemovitostí čekají majitele většiny měst v kraji. Třeba v Liberci, Semilech nebo Hrádku nad Nisou ale zrušili vlastní koeficient, a daň tak zůstane zhruba na úrovni letošního roku. V České Lípě se ale rozhodli lidem ulehčit jinak a zrušili paušál za likvidaci odpadu 492 Kč na osobu, což vyšší daň z nemovitostí kompenzuje. V kraji je to ojedinělé, ostatní města poplatky za odpady neměnila. V Jablonci tuto cestu využít nemohou, jsou jediným velkým městem v kraji, kde lidé neplatí paušál, ale za popelnici. Zase je to víc motivuje k třídění.


Vyšší daně nejsou jediným nákladem domácností navíc. O pět až deset procent zdraží voda. Už od října zvýšila o pět procent na 64,19 Kč cenu metru krychlového Frýdlantská vodárenská společnost. Čtyřčlenná domácnost tak zaplatí ročně navíc zhruba 440 korun. Na Semilsku bude zdražení zhruba dvojnásobné, Vodohospodářské sdružení zdraží zhruba o desetinu na 69,77 Kč za kubík. Sedmdesát korun bude účtovat Severočeská vodárenská společnost, pro domácnosti to bude znamenat vydat navíc asi 800 korun ročně.


Dražší bude i teplo, i když ne všude. Třeba odběratelé v Turnově se dočkali výrazného zlevnění díky investicím do moderních kotlů. Už od října platí v průměru 587 korun za gigajoul, před tím byla cena o 66 Kč vyšší. V Jablonci budou odběratelé platit od Nového roku v průměru 669 korun za GJ, nyní je cena o 20 korun nižší. V sousedním Liberci se cena ze 649 korun za gigajoul zvýší o nárůst sazby DPH z devíti na deset procent. Na gigajoul to představuje nárůst šest korun - asi 180 korun ročně.


Službou, která si i v příštím roce podrží svou cenu, je jízdné v městské a regionální dopravě. V kraji funguje od poloviny roku integrovaný systém dopravy, který sjednotil ceny v autobusech i na železnici. Tarify zůstanou stejné i v příštím roce. Kraj se rozhodl cenu nezvyšovat. "Dostupná veřejná doprava je naší prioritou," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp. Kraj počítá v rozpočtu na dopravu s 488,817 milionu korun, což je o 3,5 procenta víc, než měl letos. Dalších 100 milionů přidá stát na úhradu ztrát na železnici.


 

Nahoru